“Grevi engellemek hak gaspıdır!”

GATES patronu, “grevi ertelemek” adı altında yasaklatmak için bakanlığa başvuruda bulundu. Saldırıyı duyuran Birleşik Metal-İş, grev hakkından vazgeçmeyeceklerini kaydederek işçilerin taleplerinin karşılanması için patron ve iktidarı uyardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mart 2024
  • 14:01

İzmir'de, Ege Serbest Bölge'de faaliyette bulunan ABD şirketi olan Gates Endüstriyel Metal Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. (GATES) işyerinde 27 Eylül 2023'te başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş üyesi işçiler üç fabrikada 8 Mart 2024'te greve çıktı.

Grev 6. gününde devam ederken GATES patronu “grevi erteletmek” adı altında Çalışma Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Birleşik Metal-İş konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada grev yasaklarının sendikal örgütlenme hakkına açık bir müdahale olduğunu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'na göre, 'bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte' ise ertelenebiliyor. Grev erteleme başvurusunun yapıldığı bu işyeri, otomotiv yan sanayisi için üretim yapmakta ve gergi rulmanı üretmektedir. Üretilen bu mallar da ihraç edilmektedir. Zaten, işyeri de Ege Serbest Bölge'dedir; serbest bölgede bulunmasının anlamı, ihracat eksenli üretim yapmasıdır. Dolayısıyla yurt içi üretimle de ilgisi olmayan ve otomotiv yan sanayi için üretim yapan bir işyerinin ülkenin milli güvenliğini bozması abesle iştigaldir" ifadeleri yer aldı.

Grev yasaklamalarının yasa ile belirlenen çerçeveye ve Anayasa'ya aykırı olarak yapıldığının altı çizilen açıklamada, ILO'nun 87 sayılı Sözleşmesine de açıkça aykırı olduğu eklendi.”

Geçmişteki grev yasaklarının hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi:

“Binlerce işçinin grev iradesi iktidar tarafından çiğnendi ve grev erteleme adı altında yasaklandı. Böylece, binlerce işçinin grev silahı ellerinden alındı. Çeşitli işyerlerinde Anayasa'dan doğan ve hukuksuz biçimde yasaklanan grev hakkımıza sahip çıktık ve grevlerimizi filen yaptık.”

Açıklamanın devamında iktidara ve patrona seslenilerek şunlar ifade edildi:

“İşçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına engel çıkarmayın. Grevlerimizi yasaklamayın. İşçilerin grev ve toplu sözleşmelerle elde edecekleri hakları patronlara peşkeş çekmeye kalkmayın. İşçilerin temel haklarına saygı gösterin. Çözüm grev yasaklarıyla değil, işçilerin haklı taleplerini karşılamakla olur. GATES işçilerinin hakkını alacağımız toplu sözleşmeyi imzalayana kadar grevimizi her şart ve koşulda sürdüreceğiz.”