“Gözaltında tutulanların yaşamları ağır tehdit altında”

İHD İstanbul şubesi basın toplantısı yaparak gözaltında olan Balıkesir olanların yaşamlarının korona tehdidi altında olduğunu belirterek, serbest bırakılmalarını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Kasım 2020
  • 14:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi bugün basın toplantısı yaptı. İHD Balıkesir Şube Başkanı, mahpus yakınları ile 12 ilde yapılan saldırıyla gözaltında olan Halk Cepheliler’in yaşamlarının risk altında olduğunu belirterek, serbest bırakılmalarını istedi.

12 ilde gözaltına alınanların İstanbul'a getirildikleri belirtilen açıklamada şu ifade edildi:

"Gözaltına alınanlar arasında, gerek İstanbul’a getirilirken araç içinde ve gerek getirildikten sonra nezarethanede tutuldukları süreçte Covid pozitif olanlar tespit edilmesine, halen Covid testi pozitif olmamakla birlikte belirti gösterenler olmasına rağmen gözaltı süresinin 4 gün daha uzatılması ile gözaltında tutulanların tamamının sağlık ve yaşam hakları ağır risk altına sokulmuştur."

Testi pozitif çıkanlar bırakıldı ama temas edenler hala gözaltında

Özgür Karakoç , Antakya'da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilen ve iki gün nezarette tutulan Erhan Arslan, İdil Ayşe Kayıkçı ve Derya Sırbudak bu dört gün içinde Covid testleri pozitif çıktığı için serbest bırakıldıkları belirtilerek, onlarla aynı araçla Antakya'dan getirilenler için önlem alınmadığı belirtilerek şunlar belirtildi:

“İstanbul’a getirilen ve Covid pozitif olduğu tespit edilerek serbest bırakılan Erhan Aslan’ın eşi İpek Arslan, Savaş Taş ve Orhan acar Covid belirtileri göstermesine rağmen diğer kişilerle birlikte ve hiç bir önlem alınmaksızın gözaltında tutulmaya devam edilmektedirler."

Kronik hastalıkları olanlar gözaltında

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Gözaltına alınanlardan Covid pozitif olanlarla yakın teması olanlar için de hiçbir önlem alınmayarak tüm gözaltındakilerin sağlık ve yaşam hakları ağır bir tehdide maruz bırakılmıştır. Gözaltı süresinin ilk 3 günü maske dahi verilmemiştir.

Sağlık kontrolleri sırasında 13 kişi için çeşitli tanılarla reçeteler yazılmıştır. 65 yaşındaki Ruhan Mavruk’un kalp ve şeker hastası, Ferdaniye Ardil’in astım ve şeker hastasıdır. 

Gözaltındakiler serbest bırakılsın

Gözaltına alma ve İstanbul’a sevk işlemleri sırasında coronaya karşı önlem alınmamasının yarattığı sorunlar İstanbul emniyet müdürlüğü terörle mücadele şubesinde tutuldukları süreçte de devam ettirilmiştir. Corona (+) çıkanlar serbest bırakılmış, aralarında corona belirtileri gösterenlerin de olduğu geride kalanlar için hiçbir önlem alınmamıştır. Durum hakkında bilgilendirilmesine rağmen sulh ceza hakimi tarafından gözaltı süreleri 4 gün daha uzatılarak sağlık ve yaşamları tehlikeye atılmıştır.  Gözaltına alınan kişiler bu durumu protesto ettiklerini şeker ve su alımını kestiklerini bildirmişlerdir.  

İnsan hakları savunucuları olarak gözaltına alınanların sağlık, tedavi ve yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor, yetkilileri bu tehlikeli sürece son vermeye ve gözaltı sürecini derhal sonlandırmaya çağırıyoruz."