Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Şubat 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 784.hafta eylemini Bağlar’da bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 20 Şubat 1994’te Diyarbakır Kulp’ta gözaltına alınarak kaybedilen Mehmet Mehdi Akdeniz'in akıbeti soruldu. Eylemde ilk olarak söz alan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ömer Saman, İliç’te yaşanan maden faciasında sorumlulardan hesap sorulmasını istedi. Aynı zamanda hedef gösterilen TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın yanında olduklarını belirterek, dayanışma mesajını iletti.

İHD Batman Şubesi üyeleri ile kayıp yakınları, 620.hafta eylemini Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini okuyan İHD Batman Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, 1 Mart 2001’de gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Tahir Aslan ile Mehmet Ali Aslan’ın akıbetini sordu. Açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 110.hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Basın metnini İHD Hakkari Şube üyesi Pınar Şen okuduğu eylemde 15 Ağustos 1993’te Hakkari Yüksekova’ya bağlı Esentepe mahallesinde yaşadığı evde, askerlerin kurşunlarının hedefi olarak katledilen Abdulkerim Vardar için adalet talep edildi.

İHD İzmir Şubesi üyeleri, eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, İzmir Şakran 1 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde 26 yıldır tutuklu bulunan hasta tutsak Ufuk Keskin’in serbest bırakılması istendi. Eylemde basın metninin Kürtçesini İHD İzmir Şube Eş Başkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise İHD İzmir Şube Yöneticisi Fırat Canoğlu okudu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, 493.hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde basın metnini okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Antalya S Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan Salman Yıldız’ın serbest bırakılmasını istedi.