Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, Hakkâri ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Şubat 2024
  • 22:30

Diyarbakır, Batman, Hakkâri ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 785’inci hafta eylemlerini Bağlar’da bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Eylemde 28 Şubat 1994’te gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Mehmet İnan’ın akıbeti soruldu.

Eylemde basın metnini İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ömer Saman okudu. Açıklamadan sonra 1 dakika oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 621’inci hafta eylemini Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. İHD Batman Şube Yöneticisi Rezan Baytar, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1998 yılında gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Mehmet Mungan’ın akıbetini sordu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkâri Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 111’inci hafta eylemlerini Yüksekova Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan İHD Hakkâri Şube üyesi Pınar Şen Zengin, 28 Şubat 1994 yılında gözaltında kaybedilen Mehmet Yaşar’ın akıbetini sordu. Ayrıca gözaltında katledilen Murat Yıldız ve Zeki Yılmaz da ölüm yıldönümleri olması nedeniyle anıldı. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi üyeleri, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Açıklamada 29 yıl önce İzmir Bornova'da gözaltına alınıp kaybedilen Murat Yıldız'ın akıbeti soruldu. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı okudu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 494’üncü hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde düzenledi. Eylemde basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşbaşkanı Nuray Çevirmen okudu. Çevirmen konuşmasında, Elâzığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Emin Aladağ’ın tedavi ve yaşam hakkı için serbest bırakılmasını istedi.