Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kayıplar için adalet aranırken, Ankara ve İzmir’de hasta mahpus-ların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Haziran 2022
  • 22:00

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ile kayıp yakınları, 695. hafta eylemini Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta Silvan ilçesinde 27 Ocak 1993 yılında işyerinde katledilen Ahmet Okuyucu için adalet talep edildi.

Basın metnini İHD Diyarbakır Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yıldırım, okudu.  Yıldırım, Okuyucu’nun Silvan ilçesinde ikamet ettiğini ve esnaflık yaptığını belirterek, “27 Ocak 1993 tarihinde sabah saat 08.00 sıralarında iş yerini açar. Sivil giyimli 2 şahıs, saat 14.00- 15.00 sıralarında müşteri kılığında işyerine girer, diğeri ise dışarıda gözetleyici olarak bekliyormuş. İçeri girenlerden biri raftan bir şey istiyor gibi yapar. Ahmet, sırtını dönüp o şahsın istediği şeyi indirmeye çalışırken, silahlı olan iki kişi, arkadan Ahmet’e 24 el ateş açar. Ahmet, elleriyle kurşunlara siper olmaya çalışır. Ahmet Okuyucu olduğu yerde hayatını kaybeder. Olay sonrası diğer komşu esnaflar tarafından cenazesi devlet hastanesine kaldırılır” dedi.  

Faili belli olmasına rağmen Okuyucu’nun ölümünün faili meçhul olarak kaldığını belirten Yıldırım katillerin yargılanıp cezalandırılarak adaletin gerçekleşmesini istedi.

Açıklamanın ardından kayıp yakınların kısa süreli oturma eylemi yaptı.

Batman

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, eylemlerinin 532’incisini Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.

İHD Şube Yöneticisi Mahfuz Akgül, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyleyerek, Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Qerqatê köyünde 21 Haziran 1993 tarihinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren Mehmet Sıddık Öncü için adalet istedi.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.                                                                                              

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 404’üncü hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Hasan Alkış’ın serbest bırakılmasını istedi.

Alkış’ın, hipertansiyon hastası olduğunu ve sürekli olarak günlük ilaç kullandığı bilgisini veren Turgut devamında şunları söyledi:

“Gözlerinde kendini sürekli tekrarlayan enfeksiyon problemleri yaşıyor. Aynı zamanda kalp hastasıdır ve açık kalp ameliyatı olmasına rağmen kalp yetmezliği devam etmektedir. Yaklaşık 3 yıl önce Behçet hastalığı teşhisi konulmuştur. Behçet hastalığının eklemlerine ve beynine atmasından dolayı iki farklı zamanda felç geçirmiştir. Uzun bir tedavi sürecinden sonra kol ve bacaklarda tutulma, hissizlik kısmen giderilse de sol tarafında güçsüzlük ve uyuşma devam ediyor.”

Turgut, sağlığa erişim hakkı için Alkış’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı