Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edilirken, Ankara’da hasta tutsak Mulise Karagüzel’in serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Haziran 2022
  • 22:55

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 696’ncı hafta eylemini Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsanlık Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde açıklamayı yapan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yıldırım, Çayan Çiçek’in akıbetini sordu.

Ali İhsan Çiçek ve Tahsin Çiçek’in gözaltına alındığını belirten Yıldırım, bir daha onlardan haber alınamadığını ifade etti. Gözleri görmeyen Çayan Çiçek’in ise 27 Mayıs 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve bir daha ondan haber alınmadığını belirten Yıldırım üçünün akıbetini sorarak adalet istedi

Açıklamanın ardından Çayan Çiçek ve diğer tüm kayıplar için bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Batman

Batman’daki yapılan 533’üncü hafta eylemi ise Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleşti. Bu haftaki eylemde, 1994 yılının Haziran ayında Batman’da kaybedilen İsa Gök’ün akıbeti soruldu.

İHD Şube Yöneticisi Yunus Bağış, Gök’ün eşinin anlatımını şöyle aktardı:

‘‘Eşim İsa Gök yaşasaydı bugün 68 yaşında olacaktı. Esnaflık yapıyordu. Kaybolmadan 2 ay önce gözaltına alınmıştı, 11 günlük sorgulamanın sonunda suç teşkil edecek herhangi bir delile rastlanılmadığı tespitine varılmış, bu yüzden serbest bırakılmıştı. Ancak Haziran 1994 yılında bir sabah evden işe diye çıktı ve bir daha geri dönmedi. Her tarafta onu aramaya başladık. Batman’daki bütün hastaneleri dolaştık, emniyet müdürlüğünden, bütün karakollardan sorduk, akrabalarımızı aradık ama maalesef hiçbir yerde izine rastlayamadık. O dönemde Batman’da her gün sokak ortalarında faili meçhul cinayetler işleniyor, karanlık güçler tarafından insan kaçırma olayları yaşanıyordu. Aradan birkaç gün geçtikten sonra eşimin kaçırıldığının kanaatine vardık. Ben ve çocuklarım yıllarca bir gün eve döneceğini beklerken bütün aramalarımız sonuç vermediği gibi, bugüne değin teselli bulabileceğimiz bir mezar taşına dahi sahip olamadık.’’

Açıklamadan sonra oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde 13 Haziran 1993’te Şırnak Silopi ilçesi Görümlü beldesinde gözaltında kaybedilen, Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Hamdo Şimşek, Hikmet Şimşek'in akıbetini sordu.

İHD Yöneticisi Caner Canlı yaptığı açıklamada, 6 kişiden gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadığını belirterek 20 yıl sonra dava açıldığını ve katillerin cezasızlıkla korunduğunu ifade etti.

Canlı, kayıpların bulunması, faillerin yargılanması için mücadeleyi sürdüreceklerini bir kez daha vurgulayarak açıklamayı tamamladı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde yaptığı eylemde hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in serbest bırakılmasını istedi.

Eylemin 405. haftasında açıklamayı yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Güzel’in boynunda ve belinde ikişer fıtık olduğunu aktararak şunları söyledi:

Boyun ve belinde sıkışma yaşamaktadır. Şeker hastasıdır ve şekerinin çok yüksek olmasından kaynaklı günde dört kez iğne yaptırmaktadır. Şekerinin yüksek olması sebebiyle böbrekleri zarar görmekte ve şiddetli ağrılar çekmektedir. Bu hastalığından kaynaklı diyetle beslenmesinin gerekmesine rağmen bu ihtiyacı karşılanmıyor ve sağlıklı beslenemediği için bünyesi zayıflıyor.”

Hapishanede tedavisinin engellendiğini ifade eden Turgut, Karagüzel’in serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı