“TÜİK enflasyonu sahte! Yoksulluk gerçek!”

TÜİK’in gerçeklerle alakasız, sahte enflasyon rakamlarına karşı KESK “TÜİK enflasyonu sahte! Yoksulluk gerçek!” şiarıyla Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde basın açıklaması düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2024
  • 19:30

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamları üzerine başta Ankara ve İstanbul olmak üzere bir çok ilde basın açıklaması düzenledi.

Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde düzenlenen eylemde şunlar söylendi:

"Biliyoruz ki, TÜİK, iktidarın talimatlarıyla, masa başı hesaplamalarla iktidarın daha baştan belirlediği rakamları açıklıyor. TÜİK gerçekler ortaya çıkmasın diye kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamıyor. Yandaş konfederasyonla yaptığı satış sözleşmeleri yetmiyormuş gibi TÜİK eliyle de alın terimize, emeğimize göz koyuyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor."

TÜİK’in açıkladığı rakamın sahte, yoksulluğun gerçek olduğu vurgulanan açıklamada emekçilerin talepleri şöyle sıralandı:

"*Yeni vergi yasası değil, gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz.

*Güvenli bir gelecek, güvenceli bir iş istiyoruz.

*En düşük kamu emekçisi maaşının temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.

*Bu rakamın üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesini, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesini istiyoruz.

*Sözü verilen kira yardımının yapılmasını, mülakatın kaldırılmasını istiyoruz.

*Servislerin kaldırılması kararından, kazanılmış haklarımıza göz dikilmesinden vazgeçilmesini istiyoruz.

*Kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz.

*Yandaş konfederasyonlarla yapılan ve yoksulluğumuzu derinleştiren toplu satış sözleşmesi değil, grevli özgür ve gerçek toplu sözleşme istiyoruz."