Gizlenen kanser raporunu açıklayan Bülent Şık yargılanıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ama gizlenen kanser raporunu açıklayan Bülent Şık hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Şubat 2019
  • 16:56

Sağlık Bakanlığı Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları üzerine bir kanser raporu hazırlamıştı. Halkın sağlığını birebir ilgilendiren bu rapor yine Sağlık Bakanlığı tarafından gizlendi. Kanser yapan kimyasalları kullanan sermayeyi değil de halkın sağlığını önceleyen Dr. Bülent Şık kanser raporunun bulgularını kamuoyuyla paylaştı.

Bu paylaşım sonrasında yargı, halkın sağlığını tehlikeye atan Sağlık Bakanlığı’na değil, ama halkın sağlığını önceleyip rapor bulgularını kamuoyuyla paylaşan Bülent Şık’a dava açtı. Açılan bu davanın ilk duruşması bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ndeki 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma başlamadan önce adliye önünde “Bülent Şık’ın yanındayız” vurgulu basın açıklaması yapıldı.

Bülent Şık: Gizli denen bilgiler bende vardı

Bülent Şık duruşmadaki beyanında “Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde 2010-2016 arasında öğretim üyesi ve teknik müdür yardımcısıydım. Merkez, gıda, su ve çevresel ortamda zehirli kimyasal maddelerin tespitini yapmak, bilimsel çalışmalara destek vermek amacıyla kurulmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen projenin gıdalar ve sularla ilgili kısmı burada yapıldı. Projenin lideri 2012 sonu ya da 2013 başında çalışmanın merkezimizde yapılıp yapılamayacağı ve yapılacaksa nasıl yapılacağı konusunu görüşmek için merkezimize geldi” dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda gazetede yayınladığı bilgileri edindiğini belirten Şık, Sağlık Bakanlığı'nın halkın sağlığını hiçe saydığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın tek suçu raporu gizlemek değil

Şık beyanında, sadece raporu gizlemekle sınırlı kalmayan Sağlık Bakanlığı'nın tarımda kanserojen kimyasal maddeler olan prestisit kalıntılarının kontrolünün yapılmasını engellediğini şu ifadelerle belirtti:

Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla ülkemizdeki gıda ürünlerindeki pestisit kalıntılarının 8-9 kat daha fazla oranda çıkması çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak görülmeli. Bu sorun karşısında Sağlık Bakanlığı’nın pestisit kalıntılarını kontrol etmekten sorumlu kamu kurumu olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nı bir resmi yazı ile derhal uyarması gerekirdi.

Tarımda kullanılan pestisitlerin çoğu sulara bulaşarak kimyasal kirliliğe yol açıyor. Sağlık Bakanlığı ülkemizde içme suyu olarak tüketilen suların pestisitler açısından kirli olup olmadığını tespit etmek ve gereken önlemleri almakla sorumlu kurumdur. Bilgiler gıdalarda yaygın pestisit kirliliğine işaret ettiği için Sağlık Bakanlığı’nın içme suyu olarak kullanılan yeraltı-yerüstü sularına pestisitlerin bulaşıp bulaşmadığını kontrol etmek üzere İl Sağlık Müdürlüklerini uyarması ve önlem almaya davet etmesi gerekirdi.”

Bülent Şık’ın beyanının ardından avukatları “derhal beraat” talebinde bulundu. Mahkeme beraat talebini reddederek bir sonraki duruşmayı 30 Mayıs’a erteledi.