Gezi Davası’nda 2. gün

Silivri’de 2’si tutuklu 16 kişinin yargılandığı Gezi Davası ikinci gününde sürdü. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yiğit Aksakoğlu’nun tahliyesine, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Haziran 2019
  • 13:55

Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklu 14 kişinin de tutuksuz olarak “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla yargılandığı Gezi Davası ikinci gününde sürüyor.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri’de görülen duruşmanın ikinci günü Av. Can Aatalay’ın savunmasıyla başladı. “En sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Bu iddianame esas olarak Türkiye tarihinin, topraklarının en onurlu toplumsal olaylarından birini karalama çabasının en güncel örneği. Bu iddianame uzun yıllar boyunca siyasi ve toplumsal hayatı, ceza yargılamasının basit bir aracı haline getiren bir örnektir, yamalı bir bohçadır” diyen Atalay savcılığın ‘anayasal düzen’den ne anladığını anlamadıklarını söyledi.

Düşünce, basın, çevre hakkı özgürlüklerinden bahseden Atalay, müebbet isteyen savcılık iddianamesindeki hukuksuzlukları ortaya koydu. “Gezi, insanın kendi kaderini eline alma iradesi, kararlılığıdır. Gezi bu memleketin eşitlik, özgürlük ve adalet umududur” dedi.

Atalay'ın ardından şehir plancısı Tayfun Kahraman savunmasına başladı. Kültür Bakanlığı’nda uzman olarak görev yapan biri olarak kendisine “Kültür Varlıkları Kanunu’na muhalefet” suçlaması yöneltilmesini eleştiren Kahraman kendilerinin kent suçlarına karşı mücadele ettikleri için yargılandıklarını söyledi.

"Taksim’in siyasal simge olma özelliği ile polis şiddeti de birleşince Gezi ortaya çıktı. O güne kadar bastırılmış toplum vicdanını birden bire harekete geçirmek kolay değil. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir örgüt böylesine farklı toplulukları bir araya getirecek organizasyona sahip değil” ifadelerini kullandı. Taksim Dayanışması’nın doğal ve gönüllü bir bileşen olduğunu söyledi.

Duruşmaya katılan sanıkların ve avukatlarının savunmalarının ardından savcı mütalaasını açıkladı. Karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, salonda yerini alarak kararını açıkladı. Heyet, Yiğit Aksakoğlu’nun tahliyesine, Kavala’nın da tutukluluk halinin devamına kadar verdi. Aksakoğlu’na yurt dışı çıkış yasağı ve imza adli kontrol verildi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 18-19 Temmuz günlerine erteledi.