Gebze’de yıl sonu etkinliği

Gebze İşçilerin Birliği Derneği, “2022’den 2023’e mücadelenin biriktirdikleriyle kazanmak için ileriye!” çağrısıyla yıl sonu etkinliği gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Ocak 2023
  • 19:45

Gebze İşçilerin Birliği Derneği, “2022’den 2023’e mücadelenin biriktirdikleriyle kazanmak için ileriye!” çağrısıyla yıl sonu etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte bir araya gelen işçi ve emekçiler, ortak hazırlanan yiyeceklerle sofra kurdu. Yemekte yeni yılın son günlerinde yaşanan sınıf eylemleri ve siyasal gelişmeler üzerine sohbetler edildi.

Ortak sofranın ardından “2022’nin biriktirdikleriyle 2023’ü işçi sınıfının mücadele yılı yapalım!” başlığıyla geçtiğimiz yılın direnişlerinin yer aldığı  sinevizyon izlendi.

Sinevizyonun ardından 2022 yılının sınıf mücadelesi bakımından hareketli bir yıl olarak geride kaldığı ifade edildi. 2022’nin düşük ücretlere ve geçim sıkıntısına karşı tepkilerin öne çıktığı, yılın ilk iki ayında gerçekleşen 108 grevin 107’sinin fiili grev olduğu, yıl biterken işçilerin grevlerle ve iş durdurmalarla kapitalistlere yanıt vermeyi sürdürdüğü vurgulandı. Yasağa rağmen greve çıkan Bekaert işçilerinin iradesinin politik anlamı ve önemi üzerinde duruldu. 2022 yılının aynı zamanda kadın ve EYT’lilerin mücadelesine, Kürt halkının savaş ve saldırganlığa karşı direnişine,  dünyada ise İran’daki baskıcı rejime karşı kadınların mücadelesine sahne olduğu ifade edildi. 2022’de toplumun çok farklı kesimlerinin kendi talepleriyle eylemli bir mücadele içinde yer aldıkları belirtildi. Ayrıca seçim gündemi tartışmalarının de öne çıktığı vurgulandı.

2022 değerlendirmesinin ardından etkinliğe katılan işçi ve emekçilerle geride kalan yıl üzerine sohbetler edildi ve 2023 yılına devreden birikimlerle sınıf mücadelesinin nasıl büyütüleceği üzerine konuşuldu.

Sohbetlerin ardından 2022’de en çok yaşanan sorunlardan biri olan iş cinayetlerine atfen Rıfat Ilgaz’ın “Alişim” şiiri okundu. Ardından da grevlerle biten yıl için “Grev Ateşi” şarkısı söylendi.

Kızıl Bayrak / Gebze