“Gazetecileri serbest bırakın”

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren DFG, MKG, İGC, TGS İzmir "Suç işlemekten vazgeçin gazetecileri serbest bırakın" çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Şubat 2024
  • 10:30

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve TGS İzmir açıklama yaptı. İzmir’de 5 gazetecinin gözaltına alınmasına tepki göstererek gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın ile Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut’un gözaltına alındı.

Gözaltına alınan gazetecilerin dosyalarında 24 saatlik kısıtlılık kararının olduğu anımsatan DFG açıklamada şunları dedi:

“Dosyada kısıtlılık kararı olduğu için gazetecilerin neden gözaltına alındığını bilmiyoruz. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, arkadaşlarımız gazetecilik yaptığı için bu muameleye maruz kalmıştır. Bu son operasyondan da anlaşılacağı üzere gazetecilere dönük baskılar artırılarak devam ettirilmek isteniyor. Halka haber ulaştırmakla yükümlü gazeteciler susturulmak isteniyor. Amaç toplumda hakikati haykıran, ses yükselten, yazan, çizen, anlatan kesimleri etkisizleştirmek ve toplumu karanlığa gömmektir. Ancak gerçekleri anlatan gazeteciler bu tarz yönelimlerle durdurulamaz, onurlu gazeteciler hakikat peşinde koşmaya devam edecektir.”

MKG açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullanarak, Türkiye’de ifade özgürlüğü, özellikle de basın özgürlüğünün her geçen daha kötüye gittiğinin en somut örneklerini gazeteciler olarak yaşamaya devam ettiklerini vurguladı. Son 5 günde 5 kadın gazetecinin gözaltına alındığı, 1 gazetecinin de tutuklandığının hatırlatıldığı açıklamada, “9 Şubat Cuma günü yapılan ev baskınlarında gazeteci arkadaşlarımız Kibriye Evren ve Selamet Turan gözaltına alındı. Selamet Turan tutuklanırken, bu güne yine gazetecilere yönelik yeni bir operasyon ile uyandık.”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu ise şunları vurguladı:

 “Bugün sabah saatlerinde meslektaşlarımız; Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın ile DEM Parti basın çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. Gizlilik kararı getirilen dosyada, gözaltı gerekçesi açıklanmadı. Gazetecileri tutuklanması halkın haber alma hakkının önlenmesine ve basın aracılığıyla kamuoyu denetiminin kısıtlanmasına yol açar. Bağımsız ve özgür gazetecilik anlayışını yaşatmak için mücadelemize devam edeceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanındayız. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.”

TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu da yaptığı açıklamada şunların altını çizdi:

"Sabah aralarında üyemiz; Cihan Bıçakçıoğlu ile Semra Turan, Delal Akyüz, Tolga Güney ve Melike Aydın’ın evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındığını öğrendik. Avukat görüş yasağı ve gizlilik kararı var, bu yüzden gözaltı gerekçesini de bilmiyoruz. Bu baskı ortamında gazetecilerin ne yazık ki mesleğini yapamaz hâle geldiğin görüyoruz. Unutulmasın ki gazeteciler özgürlüklerini kaybederse toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybeder. Bizler işimizi yapıyoruz. Basın özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Meslektaşlarımızın neden gözaltına alındığını öğrenmek ve serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.”