“Gazetecilik değil, çıplak arama suçtur”

Kadın gazeteciler, tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Esra Solin Dal'a yönelik çıplak arama işkencesini İstanbul’da protesto etti ve “Gazetecilik değil, çıplak arama suçtur” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Mayıs 2024
  • 20:45

Kadın gazeteciler, tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabiri Esra Solin Dal'a yönelik çıplak arama işkencesini İstanbul’da protesto etti ve “Gazetecilik değil, çıplak arama suçtur” dedi.

 

“Özgür basın emekçisi kadınlar”, 23 Nisan'da ev baskınıyla gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra götürüldüğü Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde çıplak arama işkencesine uğrayan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal için eylem yaptı.

"Gazetecilik değil, çıplak arama işkencesi suçtur" pankartı açılan eylemde, "Gazetecileri serbest bırakın", "Özgür basın susturulamaz" dövizleri taşındı.

Basın metnini okuyan Serpil Ünal, Esra Solin Dal'a çıplak arama işkencesinin yanı sıra ilk gün su verilmediğini, Dal'ın kasıtlı olarak aç bırakıldığını ve havalandırma hakkının gasp edildiğini belirtti.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Biz, kadın gazeteciler olarak kadınlar olarak, gazeteci arkadaşımız Esra Solin Dal'a Bakırköy Cezaevi'nde yapılan çıplak arama işkencesinin suç olduğunu görüyor, biliyor ve deşifre ediyoruz. Unutmuyoruz, unutturmuyoruz! Gazetecilik yapmak suç değil, yargılama konusu yapılmamalıdır. İnsan onurunu kırıcı uygulamalar yapmak bir insana işkence etmek suçtur, yargılama konusudur. Sesleniyoruz! Gazeteciler ve kadınlar olarak diyoruz ki eğer arkadaşımızın saçının teline zarar gelirse sorumlusu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi yönetimidir. Haykırıyoruz! Konuyu takip etmeye, mahpus kadın Esra Solin'e ve tüm kadın mahpuslara yönelik yapılan hak ihlallerini deşifre etmeye devam edeceğiz."
Ardından söz alan DEM Parti milletvekili Özgül Saki konuşma yaptı.

Eylem boyunca "Özgür basın susturulamaz", "Esra Solin yalnız değildir", "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı.