Gazeteci Deniz Yücel’e hapis istemi

Merkel ile yapılan görüşmeler sonrası serbest bırakılan Die Welt gazetesinin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2021
  • 12:20

Merkel ile yapılan görüşmeler sonrası serbest bırakılan Gazeteci Deniz Yücel hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılan Die Welt gazetesinin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel hakkında “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçlamasında bulunuldu. DHA'da yer alan habere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nca hazırlanan iddianamede, Almanya'da yayın yapan Die Welt yayın kuruluşunda “suç teşkil eden yazılar” yazdığı iddiasında bulunuldu. İddianame de Deniz Yücel hakkında "Zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamalarından dava açıldığı hatırlatıldı. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Yücel'in, "Zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldığı, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlaması yönünden beraatine karar verildiği anlatıldı.

Ancak mahkemece, Deniz Yücel'in Die Welt'te 26 Ekim 2016'da “Kürt annesini göremeden ölmesi” söylemi ile 27 Ekim 2016'da yazdığı “Ermenilere yapılan soykırım” ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi. Yücel'in ifadesine yer verilerek “ayrımcılık ve eşitsizliği eleştirdiği, tarihi gerçeğin suç sayılamayacağı” şeklinde savunma yaptığı kaydedildi. İddianamede, Basın Kanunu'na göre 6 aylık sürede dava açılabileceği, ancak yazının savcılıkça öğrenilmesinden itibaren dava açma süresinin başladığı, mahkemenin 11 Eylül 2020'de suç duyurusu yapmasıyla savcılığın suçlamayı öğrendiği kaydedildi. TCK 301. maddesi uyarınca “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçlamasından kovuşturma yapılması için Adalet Bakanlığından soruşturma izni istendiği, bu arada dava açma süresinin durduğu ve 6 aylık dava açma süresi içinde iddianame düzenlendiği anlatıldı.

1 Temmuz’da yargılama başlayacak

İddianamede, Deniz Yücel'in “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçlamasından 6 aydan 2 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1 Temmuz'da yargılanmasına başlanacak olan Deniz Yücel'in ifadesinin istinabe (başka bir ülkeden alınan adli yardım) kuralları çerçevesinde alınmasına da karar verildi.