Fotoğrafçı Murat Yazar’dan haber alınamıyor

Urfa’lı Kürt fotoğrafçı Murat Yazar’ın Irak'ta kaybolduğunu belirten arkadaşları bir an önce bulunması için çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Temmuz 2024
  • 21:30

Urfa’lı Kürt fotoğrafçı Yazar’ın Dicle ve Fırat nehirlerini belgeleyen uzun soluklu bir proje üzerinde çalışırken Irak'ta kaybolduğunu belirten ve bir an önce bulunması için çağrı yapan arkadaşları yazılı bir açıklama yaptı.

Kürt Fotoğrafçı Murat Yazar’ın Federe Kurdistan Bölgesi’nde gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı duyuruldu. Kürt Fotoğrafçı Murat Yazar’ın Federe Kurdistan Bölgesi hükümeti tarafından gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı belirtildi. Yazar’ın gözaltı gerekçesinin ise “yasaklı bölgeye girdiği” yönünde olduğu belirtildi. 

***

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İtalya'da yaşayan fotoğrafçı Murat Yazar, en son 14 Temmuz Pazar günü Irak Kürdistanı'nın Zakho kasabasında görüldü ve o tarihten bu yana kendisinden haber alınamıyor. 47 yaşındaki Murat Yazar, onlarca yıldır Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar'da insan ve manzara fotoğrafları çekiyor. En çok siyah beyaz portreleriyle tanınan Murat Yazar, dağ vadilerindeki halklara keskin ve şefkatli bir gözle yaklaşıyor. Murat'ın sanatı, bu güzel dünyada birlikte huzur içinde yaşayabileceğimiz umudunu temsil ediyor.”

Açıklamada Yazar’ın kaybolmasıyla ilgili bilgiler ise şöyle sıralandı:

“* Murat Yazar geçtiğimiz Pazar günü, 14 Temmuz 2024'te kayboldu. En son Irak'ın Türkiye sınırındaki Kürdistan Bölgesi'nde yer alan Zaxo kasabasında görüldü.

* Murat Yazar, Zaxo'daki bir arkadaşına nehirler projesi için Dicle Nehri'nin Irak tarafını fotoğraflamayı planladığını söyledi. Murat en son 14 Temmuz Pazar günü otelinden yaya olarak ayrılırken görüldü. Bir arkadaşına kendisini Zaxo şehir merkezinden Türkiye ile İbrahim Halil sınır kapısı yakınlarındaki Dicle Nehri kıyısına götürmesi için yerel bir taksi tutmayı planladığını söyledi. Zaxo'nun yaklaşık 20 kilometre aşağısında, Dicle ve Habur nehirlerinin birleştiği yerde bulunan Faysh Khabur kasabasına doğru gitmeyi planlıyor olabilir.

* Murat Yazar Pazar akşamı kendisine gönderilen telefon aramalarına ve WhatsApp mesajlarına cevap vermedi. Telefonu 19 Temmuz Pazartesi gününe kadar WhatsApp mesajları almaya devam etti. Bu tarihten sonra telefonunun kapalı olduğu anlaşıldı.”