Fincancı’nın tutuklanması protesto edildi

Diyarbakır ve Adana’da yapılan eylemlerle Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ekim 2022
  • 08:55

Diyarbakır ve Adana’da yapılan eylemlerle Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması protesto edildi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu Hazal Park'ta basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı platform adına okuyan Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Kuran Çiçek Fincancı’nın baskınla gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasına değinerek şöyle devam etti:

“Bu tutuklama hakikatlerin ortaya çıkarılması için mücadele eden hak savunucularına ve ‘makbul’ kabul edilmeyen tüm toplumsal dinamiklere gözdağı verme amacı taşımaktadır. Fincancı bilim insanı ve insan hakları savunucusu olarak her zaman yaşamın ve yaşatmanın yanında; şiddetin karşısında yer almıştır. Gözaltına alınma şekli ve ardından tutuklanması, kimyasal silah kullanım iddialarının tartışılmasını engellemeye yöneliktir; fakat bu hukuksuz işlemler ile konuya dair şüpheler daha da güçlenmektedir.”

İktidar çevrelerinin yargıya müdahale niteliğindeki açıklamalarına dikkati çeken Çiçek, “Nitekim iktidar, Meslek Örgütleri Yasası’nda bir değişiklik için kamuoyunda yaratılan bu gündemi kullanacağını da açıklamalarıyla itiraf etmiştir” dedi

Çiçek devamında şunları dile getirdi:

“Ömrünü sadece ülkemizde değil, tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleri ile mücadeleye adayan Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları kabul etmediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Dr. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir, onurumuzdur!”

“Mücadele etmeye devam edeceğiz”

Adana'da bir araya gelen kamu emekçileri, TTB Merkezi Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına ilişkin “SES olarak Şebnem hocamızın yanındayız. Şebnem hocamız yalnız değildir” dedi. Açıklamayı okuyan Yılmaz Demir şunları ifade etti:

“Buradan iktidara, siyasi partilere, sendikalara ve insan hakları örgütlerine sesleniyoruz. KHK zulmünü durdurmak için çaba gösterin. On binlerce KHK’lı ve aileleri, çocukları bu zulmü yaşatanları bu zulmü gayri resmi açıklamalarıyla savunanları hiçbir zaman unutmayacaklardır.”

Fincancı’nın tutuklanmasına tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, Fincancı'nın belirttiği bir görüş nedeniyle tutuklanmasının kabul edilemez olup, devletin yaptığı faaliyetler nedeniyle her zaman eleştirebilir olması gerektiğini vurguladı. Akyüz şöyle devam etti:

“Aksi takdirde ne hak arama özgürlüğü kalır ne de bizim sendikal faaliyetimiz kalır. Biz SES olarak Şebnem hocamızın yanındayız. Şebnem hocamız yalnız değildir. Bilimsel gerçekler yalnız değildir. Mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Son olarak konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Simge Yardım da, KHK'lere karşı mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Her geçen gün faşizm uygulamalarının arttığına değinen Yardım, biat etmeyeceklerini ve savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunacaklarını dile getirdi.