Figen Yüksekdağ’a yine tahliye yok

HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ bugünkü duruşmada da tahliye edilmedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2018
  • 17:57

Dokunulmazlığı kaldırılarak 2016 yılında tutuklanan ve sonrasında milletvekilliği düşürülen HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 7. Duruşmada konuşan Yüksekdağ, o konuşmayı yaptığı zaman hiçbir hukukçunun kendisine “Suç işliyorsun” diyemeyeceğini, PYD’nin o dönem suç örgütü olarak gösterilmediğini kaydetti.

Yüksekdağ savunmasında şunları söyledi: “Peki, bu siyasi iktidar yargılanıyor mu? PYD’yi suç örgütü olarak görmeyen kim? Siyasi iktidar. Ben o günkü konjonktür içerisinde bir konuşma yapıyorum ve bunun önünde hiçbir kanuni engel yok. Bunun bir suç olabilmesi için adı geçen örgütlerin terör örgütü olarak görülmesi gerekir. Gerçek öyle miydi peki? Kesinlikle hayır, 100 defa hayır. 2014-2015 boyunca bu örgütlerle sistematik ilişkiler yürütülmüştür. Beraber askeri, siyasal, diplomatik çalışmalar yapılmıştır. Bunları gazeteleri açıp baksanız görebilirsiniz. Ben o gün bu sözü sarf etmekle suç olmamış bir suçu işlemiş oluyorum.”

Ardından ise dava dosyasındaki birinci fezlekenin konusu olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hakkında konuşan Yüksekdağ, 2007’de kurulan DTK’nın son iki yıl içinde bu konuda yargılamaların başladığını belirtti. Bu yargılamanın siyasi saiklerle yapıldığına dikkat çekti. DTK faaliyetlerinin suç olarak gösterilemeyeceğini savundu. AKP’li vekillerin de DTK’nın kuruluşunda yer aldığını belirten Yüksekdağ; “Aynı DTK çözüm süreci kapsamında Meclis’e davet edilmiştir, eşbaşkanları Meclis’e gitmiştir. Anayasa uzman komisyonunun Meclis Başkanı imzası ile DTK’ye gönderdiği davet vardır” dedi.

Duruşma 5 Kasım’a ertelendi

Savunmanın ardından savcılık, ‘somut deliler’ ve ‘kuvvetli suç şüphesi’ gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını isterken mahkeme de aynı doğrultuda karar verdi.

Mahkeme heyeti  Yüksekdağ’ın Meclis’te yaptığı konuşmaların toplanmasına, HDP’nin iç tüzüğünün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesine ve dosyada bulunan CD kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesine karar vererek

duruşmayı 5 Kasım’a erteledi.