Eymür: İnfaz emirleri MGK kararıyla MİT’e geliyordu

‘90’lı yıllarda çok sayıda Kürt işadamının öldürülmesiyle ilgili davada ifade veren eski MİT’çi Mehmet Eymür, infaz kararlarının doğrudan MGK’da alındığını ve cinayet şebekesinin başında Mehmet Ağar’ın olduğunu itiraf etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Nisan 2015
  • 18:19

Savaş Buldan, Behçet Cantürk, Namık Erdoğan gibi Kürt işadamlarının öldürülmesiyle ilgili Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın’ın da aralarında olduğu 19 kişinin yargılandığı davanın duruşması bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada ‘tanık’ sıfatıyla dinlenen eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, gerçekleştirdikleri bütün cinayetlerin MGK'dan çıkan kararlarla MİT'e geldiğini ve öldürmelerin de bu çerçevede yapıldığını anlattı.

 

Tarık Ümit 29 kişilik liste getirdi

“1994 yılının Nisan ayında çok sayıda failli meçhul cinayet işlendi” diyen Eymür,

MİT elemanı olan Tarık Ümit’in kendilerine sunduğu raporda 29 kişilik bir liste olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tarık Ümit'in elinde 29 Kürt işadamının listesi vardı, birçoğunu Tarık Ümit kendisi öldürmüştür. O isimlerin bazıları şunlardır: Mehmet Emin Soyda, Avukat Cihat Tokaş, Abdullah Cantürk, Hurşit Savaş, Hamdi Yağ, Hasan Yağ, Hasan Kuş, DEP'li yönetici Dr. Cabar (soyismini vermedi), Dursun Karataş, Nevzet Telli ve Nezit Karakuş.”

Eymür listenin getirildiği gün Tarık Ümit ile yaptıkları görüşmenin kayıtlarının Mit arşivinde olduğunu belirtti.

 

54 kişilik yeni bir liste

Eymür, 29 kişilik listesinin ardından aralarında Mehmet Ali Birand’ın da olduğu 54 kişilik bir liste daha geldiğini belirtti.
Savaş Buldan'ın katledilme olayına da değinen Eymür, Buldan'nın öldürülüp arabasının denize atıldığını söyledi.

O dönem İçişleri Bakanı olan Mehmet Ağar ile birkaç defa görüştüklerini anlatan Eymür, Mehmet Ağar'ın “Tosuncuk” dediği Ümit Fırat'ın bir şekilde geri çektirilmesi gerektiğini söylediğini aktardı. Eymür, o dönem görev alanlara “tosunlar” diye seslendiğini söyledi.

 

“O kadar çok cinayet işlendi ki...”

Avukatların Faik Candan cinayetini sorması üzerine Eymür "O kadar çok cinayet işlendi ki hangisi olduğunu hatırlamıyorum" dedi.

Avukat Ülker Candan'ın "Mehmet Ağar'ın tosuncukları kimlerdir?" sorusuna karşılık Eymür, "Abdullah Çakar, Haluk Kırca, Sami Hoşnara, Sedat Peker, Mehmet Gözen, Ziya Bandırmalı" isimlerini verdi.

MİT'in içinde raporların silindiğini ve yok edildiğini belirten Eymür, bunu da eski MİT Müsteşarı Mithat Altay'ın yaptığını söyledi.

"Bizim meslekte eğer kirliliği ortaya çıkartmak istiyorsan bunu temiz kişiler ile yapmak mümkün değil, biz de bu çerçevede MİT'e eleman aldık" diyen Eymür, tetikçilerin nasıl seçildiğini de ortaya koydu.

 

“Devlet olayın üstünü örttü”

Eymür'ün dinlenmesinin ardından mahkemeye SEGBİS sistemi ile ‘tanık’ olarak bağlanan Eski İstihbarat Subayı Yıldıray Soysal, Faik Candan'ın katledilmesinin ardında istihbarat, jandarma ve diğer devlet mercilerinin olayın üstünü örttüğünü söyledi.

 

Müşteki avukatlarının talepleri reddedildi

Soysal'ın ardından söz alan müşteki avukatı Yusuf Alataş, Mehmet Ağar ve diğer suçluların mahkeme de hazır bulunması gerektiğini belirtti.
Alataş ayrıca, Ayhan Çarkın, Hanefi Avcı, Tansu Çiller ve Eski İstihbarat Başkanı İbrahim Aslan’ın tanık olarak dinlenmesini istedi. Mahkemenin "Naip Hakim" tayin ederek konuya ilişkin MİT'teki bilgi ve belgeleri araştırmasını talep ederek Hakki Karaer, Savaş Buldan cinayetlerinin tanıklarının çizdirdiği robot resimlerle sanıkların fotoğrafının karşılaştırılması ve bütün sanıkların tutuklanmasını talep etti.

Taleplerin ardından karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti tutuklanma talebinin reddine, Ağar’ın SEGBİS yöntemiyle dinlenmek üzere hazır edilmesine ve ‘Naip Hakim’ talebinin reddine karar vererek duruşmayı 3 Temmuz 2015'e erteledi.