ETHA’dan gözaltı saldırısına karşı basın açıklaması

ETHA, 15 Haziran'da bürolarına gerçekleşen polis baskını ve gözaltı saldırısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yapılan açıklamada "Gazetecilik faaliyetlerimizi engelleyemez ve gerçekleri ortadan kaldıramazsınız” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Haziran 2019
  • 14:29

Etkin Haber Ajansı (ETHA), bürolarına yönelik baskın ve gözaltı saldırısına karşı gerçekleştirdiği basın açıklamasında “Gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve ajansımızın tüm teknik ekipmanları geri verilmelidir” dedi.

Saat 13.00’te İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında ETHA adına basın açıklamasını Ebru Yiğit okudu.

“İstanbul seçimleri yaklaştıkça iktidarın kaybetme korkusu artıyor. Bu tedirginliğini gerçeklerin üzerini kapatarak aşmak istiyor” diyen Yiğit, iktidarın gerçeklerin halka ulaşmasını engellemek isteyen iktidarın basın emekçilerine saldırdığını ifade etti.

“15 Haziran günü akşam saatlerinde güvenlik şubeye bağlı ekipler tarafından basılarak editörlerimizden İsminaz Temel, Serdal Işık, muhabirimiz Havva Cuştan, çalışanlarımız Mehmet Acettin, Ozancan Sarı ve Atılım gazetesi ve ESP Genel Merkez çalışanı Deniz Bakır gözaltına alındı. Baskın sırasında arkadaşlarımız yaklaşık 4 saat içeride rehin tutuldu. Avukatlarımızın arama esnasında ajansımızda bulunmasına izin verilmedi. Sitemiz kapatılarak haber girişimiz engellendi. Aramada ajansımızda bulunan tüm bilgisayarlara, fotoğraf makinalarının kartlarına, hard disklerine, telefonlara ve flash disklerine el konuldu” bilgilendirmesi yapan Yiğit, bunun karşılaştıkları ilk saldırı olmadığını ve birçok defa benzer saldırılar yaşamalarına karşın yayın faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguladı.

İstanbul Sokakta Gönülleri’nin çıkardığı bültenin gözaltı gerekçesi olarak sunulduğunu belirterek yargı reformu ve “ifade özgürlüğü” demagojileri yapan iktidarın ikiyüzlülüğünü teşhir eden Yiğit, hakların genişletilmekten çok ortadan kaldırıldığını söyledi.

Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı Mezopotamya Haber Ajansı, Ülkede Gündem, Yeni Yaşam, Cumhuriyet çalışanlarının gözaltı ve tutuklama saldırıları yaşadığını hatırlatan Yiğit, bugün Türkiye hapishanelerinde 200 dolayında basın emekçisi bulunduğuna dikkat çekti.

Yiğit, “Gazetecileri tutuklayarak gerçeklerin üzerini örtemezsiniz. Ajansımız her koşulda ve şartta gerçekleri yansıtmaya, gerçeğin peşinde koşmaya devam edecektir. Ajansımız tüm bu saldılar karşısında boyun eğmeyecek, yaşanan baskılara, gözaltı saldırılarına karşın gerçekleri yansıtmaya, yayın çizgisini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Gazetecilik faaliyetlerimizi engelleyemez ve gerçekleri ortadan kaldıramazsınız” ifadelerini kullandı.

Özgür basın geleneğini devam ettireceklerini dile getiren Yiğit, gözaltıların serbest bırakılarak el konulan ekipmanlarının geri verilmesini istedi ve saldırı karşısında herkesi dayanışmaya çağırdı.

Yiğit ardından, geçtiğimiz gün Bursa büroları basılarak üç çalışanı gözaltına alınan Özgür Gelecek gazetesi adına sözü gazetenin muhabiri Taylan Öztaş’a bıraktı.

Öztaş, “Özgür basın, devrimci-demokrat basın, yurtsever basına yönelik baskı ve zulüm politikaları aslında gençliğe, kadınlara, LGBTİ’lere, Kürtlere, Alevilere tüm ezilenlere yönelik baskı politikalarının bir devamıdır. Biz sokaklarda halkın ve gerçeğin sesini duyurmaya devam ediyoruz. Devam ettikçe bu saldırılardan payımıza düşeni alacağız” dedi.

Bursa’da çalışanlarının gözaltına alınmasına gerekçe yapılan dosya üzerinden bugün İstanbul bürolarına giden polislerin taciz ve baskı politikasını sürdürdüğünü belirtti. Bütün bu saldırılara karşı özgür basın geleneğinin dayanışma ile sürdürüleceğini vurguladı.

Son olarak sözü İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri aldı. Gözaltı saldırısındaki hukuksuzluklara dikkat çeken Yoleri, öncesinde bir toplatma kararı olmamasına karşın çıkarılan gazete üzerinden gözaltı yapılmasının hukuki bir dayanağı olmadığını belirtti. Ayrıca gazete toplatması gerekçesi ile gelen polislerin bilgisayar ve ekipmanlara el koymasının da bu hukuksuzluğu teyit eden bir uygulama olduğunu ifade etti. İHD Şube yöneticisi Mehmet Acettin ile gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması ve ekipmanlarının geri verilmesini istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul