"Eskişehir'i yasakçı zihniyetle yönetemezsiniz!"

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu düzenlediği basın toplantısında kent genelinde eylem ve etkinliğin yasaklanmasına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2022
  • 16:45

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Eskişehir Valiliği’nin 10-24 Mayıs tarihleri arasındaki eylem ve etkinlik yasağına tepki gösterdi.

Gerçekleştirilen basın toplantısında platform adına basın açıklamasını okuyan Yaşam Bellek Özgürlük Derneği Eş Başkanı Nurettin Aldemir şunları ifade etti:

“Bilindiği gibi yasaklama 10-24 Mayıs tarihlerini kapsıyor. Valiliğin alışkanlık haline getirdiği, bizlerin ise asla alışmayacağı hukuksuz karar ile açık alanlarda yapılacak her türlü etkinlik sendikalara, meslek odalarına, derneklere, platformlara ve belediyelere yasaklanıyor veya izne bağlanıyor.”

Anadolu Fest’in festival bünyesinde sahne alacak onlarca sanatçıların, biletlerini alan binlerce müzikseverin de yasakçı zihniyetten nasibini aldığını kaydeden Aldemir şöyle devam etti:

“Gerekçe yine aynı; ‘Huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması, şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi.’ Soruyoruz: Valilik bizim bilmediğimiz neyi biliyor da 15 gün süreyle huzur ortamının bozulacağını öngörüyor. Bilmek isteriz! Soruyoruz: Valilik ve kolluk, yasaklama olmadan suç işlenmesini önleyemiyor mu? Bilmek isteriz! Soruyoruz: Şiddet olayları şehrimizin neresinde yaşanıyor ki yaygınlaşmasını önlemek istiyorsunuz? Bilmek isteriz! Soruyoruz: Başkaları denilen kesim için bir başkalarının hakları niçin yok sayılıyor? Bilmek isteriz.”

Gerekçelerin tutarlı bir yanının olmadığına dikkat çeken Aldemir “Kimse bizden, haklarımızın kullanılmasına engel getirildiği bir ortamda sessiz kalmamızı beklemesin! Sessiz kalmayacağız! Dünya insanlığının ortak kabulü olan haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Eskişehir’in yasakçı zihniyetle yönetilemeyeceğini vurgulayan Aldemir, şöyle devam etti:

“Kamu düzeni ve kamu güvenliği yaşadığımız çağda yasaklamalarla sağlanamaz. Kentte yetkili makamlarca gerekli önlemlerin alınması ve ancak tüm toplumsal kesimlerin hak ve özgürlüklerini kullanmalarının sağlanmasıyla kamu düzeninin gerçekleşebileceği çok açıktır. Eskişehir’i afaki değerlendirmelerle ve valilik kararlarıyla evrensel haklardan mahrum bırakmaya çalışmak bir zaafiyet göstergesidir. Halk şenliklerinde, konserlerde, festival alanlarında, sokaklarda ve meydanlarda gerekli önlemleri almak ve gençlerin özgürce eğlenmelerini sağlamak devletin yükümlülüğüdür. Emek ve Demokrasi Platformu olarak demokrasiye, laikliğe ve özgürlüğe sahip çıkıyoruz. En önemlisi Eskişehir’e ve şehrimizin kültürel sosyal dokusuna sahip çıkıyoruz. Kentimizin yasaklarla anılmasını istemiyoruz. Keyfi ve gerici uygulamaları olağan bir yönetim şekline dönüştüren Eskişehir Valisini demokratik, laik sosyal hukuk devletinin gereklerini yerine getirmeye ve hukuksuz yasaklama kararını kaldırmaya bir kez daha çağırıyoruz.”

Basın metninin okunmasının ardından toplantı sonlandırıldı.