Ermeni Soykırımı’nda katledilenler anıldı

Sultanahmet’teki engelleme nedeniyle İHD İstanbul Şubesi, Ermeni Soykırımı açıklamasını dernek binasında açıklama yaparken Adana, İzmir ve Dersim’de de İHD şubelerinde açıklamalar gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Nisan 2019
  • 13:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1915 Ermeni Soykırımı’nda katledilenleri anmak için Sultanahmet Meydanı’nda yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellendi. Bunun üzerine şube binasında basın toplantısı yapılırken, Adana, İzmir ve Dersim İHD'de basın toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Ermeni Soykırımı’nın 104. yılında katledilen Ermenileri anmak için Sultanahmet Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi.

Polisin anma etkinliğini engellemesine karşı İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, öne sürülen yasak gerekçesi üzerine polise “Geçen yıl da aynı şeyi söylediniz. Ama elimizde mahkeme kararı var. Mahkeme bu alanın açıklama için yasak olmadığını ifade ediyor” dedi.

Sultanahmet'teki açıklamanın engellenmesi üzerine İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı yapıldı. Saat 13.00'te yapılan basın toplantısında “Soykırım! İnkara son!” yazılı ozalit açıldı.

Basın toplantısında okunan metinde “20 yüzyılın başında Küçük Asya ve Kuzey Mezopotamya’da Hıristiyan halklara, Ermenilere, Süryani/Asurilere, Rumlara yapılan soykırım ve inkârı devletin kendi yasalarını çiğnemesini, bizzat devletin hukuk dışına çıkmasını meşrulaştırmış ve bu devlet aklı egemenliğini Cumhuriyet tarihi boyunca sürdürmüştür. Soykırımın lanetli mirası dediğimiz işte bu devlet aklıdır” denildi.

İnkar ve soykırım anmalarının engellenmesinin teşhir edildiği açıklama şu ifadelerle bitirildi:

“Ama biz insan hakları savunucularının, ırkçılık karşıtlarının, soykırım ve inkâr karşıtlarının da mücadelesi bin bir şekilde devam edecek. Sadece tek bir insan hakları savunucusu, tek bir ırkçılık karşıtı kalsa bile soykırım ve inkâra karşı ruh bu coğrafyadan eksik olmayacak.”

Sevag Balıkçı mezarı başında anıldı

Batman’ın Kozluk ilçesinde 24 Nisan 2011'de askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı, Şişli Ermeni Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anmada Nor Zartonk İnisiyatifi’nden Alex Kalk konuştu. Katliamcı dilin hakim olduğunu vurgulayan Kalk, “Bu hepimizi derinden yaralıyor ve adalet kavramının yerini bulmasını engelliyor. Bizler bütün katledilen mazlumlar için, Sevag Balıkçı için ve Ermeni Soykırımı kurbanları için adalet mücadelemizi, eşitlik mücadelemizi, kardeşlik mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Adana

Adana'da da İHD şube binasında yapılan anmada, İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör konuştu.

“Faşist Hitler rejimi 1915 soykırımını örnek alarak ve daha da ileri giderek, İkinci Dünya Savaşı boyunca milyonlarca insanı topluca yok etti” diyen Öngör, şu ifadelerle devlete çağrıda bulundu:

“Ermenilerin büyük kayıplarının telafisine yönelik haklı talep ve isteklerine yanıt verilmelidir. Cezalandırılmayan suç işlenmeye devam eder. İnkâr, soykırımı sürekli kılar.”

İzmir

İHD İzmir Şubesi, dernek binasında anma etkinliği yaptı. Etkinlikte konuşan şube yönetiminden Ahmet Çiçek Ermeni soykırımının tarihçesini anlatarak soykırımın inkarını şu ifadelerle eleştirdi:

“İnkâr; en kapsamlı, en etkili, en kalıcı, en yaygın insan hakları ihlalidir. Çünkü çarpan etkisiyle çoğalan sayısız insan hakları ihlaline kaynaklık ve teşvik etmenin yanı sıra bunları cesaretlendirir.
Soykırım sonucu anayurtlarından kopartılıp dünyanın dört bir yanına dağılmış Ermenilerin uğradıkları büyük kayıplarının telafisine yönelik talep, istek ve dileklerine yanıt verilmelidir. İnkâr, böyle bir telafi ve adaletin yerine gelmesi sürecinin de önünde engeldir.”

Dersim

İHD Dersim Şube binasında ise Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri anma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Yöneticisi Dursun Demirtaş, soykırım gerçekliğiyle yüzleşilmesi vurgusu yaparak, bu şekilde adaletin sağlanması için adım atılabileceğini söyledi.

Demirtaş'ın ardından söz alan Enver Devletli ise “Dedem Dersimliler tarafından kurtarıldı. Ermeni Soykırımı’nda yaşananların aynısı bugün bu topraklarda sürüyor. Eğer o zaman hesaplaşılsaydı, bugün aynıları yaşanmazdı” dedi.