Elektrik dağıtım şirketlerine kıyak

EPDK’nın Nisan ayı tarifesinde dağıtım şirketlerinin maliyetlerini düşürecek biçimde yüzde 17’lik indirim yapıldı, satış fiyatlarına da binde 4'lük zam yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2021
  • 16:55

AKP-MHP iktidarının sermayeyi koruyup kollayan politikalarına  her alanda yaşanıyor. Bunun son örneklerinden biri de elektrik üretim, dağıtım ve tüketici fiyatlarına dair belirlenen yeni tarifeler oldu.

Elektrik dağıtım şirketlerinin maliyetlerini düşürecek şekilde EÜAŞ’tan toptan aldıkları bedeli düşüren iktidar, gelirlerini arttıracak şekilde de satış fiyatlarına zam yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen yeni tarifede, Elektrik Üretim AŞ’nin kWsaat başı toptan satış fiyatı 20,50 kuruş’tan 16,91 kuruşa düşürüldü. Böylece vurguncu dağıtım şirketleri için indirim yapılırken, şirketlerin dağıtım bedeli için tarifede binde 4’lük zam yapıldı. Buna göre 100 liralık fatura için belirlenen fiyat 24,64 TL’den 24,74 TL’ye çıkarıldı.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’e konuşan CHP’nin Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “İktidar vatandaşımızı değil, şirketleri kolluyor. Hem şirketlerin kasasına giren dağıtım bedelini artırdılar hem de şirketlere satılan elektriğin birim fiyatı düşürdüler. Vatandaşın fatura indirim beklentisi ise başka bahara kaldı” dedi. “21 dağıtım şirketinin çoğunun borç batağında olduğu, bu şirketlerin yükümlü oldukları altyapı yatırımını bile yapamaz durumda olduklarını biliyoruz” diyen Akın bu şirketlerin kollandığına, halkın indirim beklentisinin boşa düştüğüne dikkat çekti. 

EMO Genel Merkezi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iktidarın enerji politikasına tepki gösterdi. Faturalarda acil indirim talep edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sanayi ve tarımsal sulama aboneleri için uygulanan enerji bedelinde yüzde 0.1, ticarethane, mesken ve aydınlatma aboneleri için de yüzde 0.2 oranında indirim yapılırken şehit aileleri ve muharip malul gaziler için indirim oranı yüzde 0.4 olmuştur. Ancak söz konusu indirim, dağıtım bedellerine yapılan yüzde 0.4 zamla yok edilirken tüketicinin toplam ödeyeceği fatura değişmemiştir.”