İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. AFAD, sonrasında yaptığı açıklama ile depremin şiddetini 6.9 olarak değiştirdi.
AFAD, depremde 1'i boğulma olmak üzere 26 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam 885 kişinin yaralandığını bildirdi. İzmir'de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede, 24’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 244 artçı sarsıntı yaşandığı bildirildi.
16,5 kilometre derinlikle meydana gelen deprem İstanbul dahil çevre illerden de hissedildi. AFAD depremin merkez üssünün Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olduğunu duyurdu. 16,5 kilometre derinlikle meydana gelen deprem İstanbul dahil çevre illerden de hissedildi. Depremin 15 saniye sürdüğü belirtiliyor. AFAD dört kişinin yaşamını yitirdiği ve 120 kişinin yaralandığı duyurdu. İçişleri Bakanı S. Soylu, depremin ardından “Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 binanın yıkıldığı ihbarı geldi." açıklamasında bulundu. Soylu, "Uşak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla'da binalarda ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir” ifadelerini kullandı.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan deprem sonrasında BirGün’e açıklama yaptı. Murathan şunları belirtti:
“Bu deprem tuzla fay hattı üzerinde gerçekleşti. AFAD’ın verilerine baktığımız zaman 6.6 civarında bir şiddette olduğunu gördük. Depremle beraber fayın bütünüyle kırıldığını düşünüyoruz. Fayın tümüyle kırılması olumlu bir durum. Bu fay hattında daha büyük bir deprem gerçekleşeceğini düşünmüyoruz ancak artçı depremler olacaktır.”
Bayraklı'da iki kişinin hayatını kaybettiğini duyuruldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, il bazında yaklaşık 20 yıkılan bina ihbarı olduğunu duyurdu.
ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’ne göre depremin büyüklüğü 7.0 olarak açıklandı.
Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, Seferihisar merkezli depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Hasar alan binalara girilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yapıldığı belirtildi.
Bayraklı’ya bağlı Adalet Mahallesi’ndeki Barış ve Cumhuriyet sitelerinde birden fazla bina çöktü. Enkaz altında kalanların olduğu ve bölgede gaz kaçağı tehlikesinin bulunduğu belirtiliyor.
Balıkçılar mahsur kaldı
Seferihisar’da deprem sonrası denizin taştığı, balıkçıların mahsur kaldığı öğrenildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, 6.6 şiddetindeki depremin ardından Bayraklı'da iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, açıkta olan denizcilerin olduğunu, sayılarının bilinmediğini ve onlardan haber alınamadığını söyledi.
“Deniz taştı” diyen Yetişkin, “Tek katlı evlerde, yaşlı insanlar yaşıyor. O evleri de su bastı. Can kaybı bilgisi almadık ama büyük ihtimalle can kaybı var” ifadelerini kullandı.
Samos ve Sisam Adası’nda binalar yıkıldı
Yunanistan’ın Samos ve Sisam Adası’nda da binaların yıkıldığı belirtiliyor. Sisam Adası Belediye Başkanı Yardımcısı Corcos Diyonisu konuyla ilgili açıklamasında,”İnsanlar panik halinde sokaklara döküldü. Adada kaos var” dedi.
Hastaneler boşaltıldı
Depremde bazı hastaneler de hasar gördü. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi, Bozyaka Hastanesi, Torbalı Devlet Hastanesi ve Alsancak Hastanesi tahliye edildi. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ve Bozyaka Hastanesi'nin kolonlarının patladığı öğrenildi. İki hastanede bulunan hastalar ve sağlık emekçileri bina bahçesine çıkarıldı. Seyfi Demirsoy Hastanesi Yoğun Bakım Servisinde bulunan hastalar ise çevre ilçelerdeki yoğun bakım ünitelerine sevk edildi. Alsancak Hastanesi'nin de ciddi bir hasar görülmemekle birlikte tedbir amaçlı tahliye edildiği öğrenildi.
***
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi ise sosyal medya hesabından hapishanelerde bir yıkım olmadığını duyurdu.
“Seferihisar merkezli yaşanılan deprem sonrasında Kırıklar, Şakran, Menemen R ve T tipi hapishanelerinde yıkıntı, can kaybı, yaralanma gibi bir durumun olmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Ödemiş T Tipi Hapishanesinde de herhangi bir olumsuzluğun olmadığı bilgisine ulaşılmıştır.”
Kandilli Rasathanesi: “Artçılar sürecek”
İzmir'in Seferihisar açıklarında 6,8 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener açıklamalarda bulundu.
30-40 kilometrelik fayın kırıldığını belirten Haluk Özener, “1.5 saatte 21 artçı deprem meydana geldi. Bu büyüklükteki bir depremin 1 derece altına kadar yani 5,8 5,9 büyüklüğünde artçılar bekleniyor. Bugün tsunami meydana geldi. Deprem olduktan tam 9 dakika sonra üye ülkelere tsunami uyarı mesajını gönderildi. Vatandaşlardan isteğimiz kıyı bölgelerindeyseniz hızla kıyı bölgesinden uzaklaşarak barınmakta fayda var. Artçıların süreceği çok açık. Evlere girmemekte ve artçılara hazırlık olunmalı” dedi.