Ege bölgesi cezaevleri raporu açıklandı

ÖHD'nin Ege bölgesinde bulunan cezaevlerine dair hak ihlali raporunda, kötü muamele ve tecridin artığına işaret edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2024
  • 21:30

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 2023 yılında Ege cezaevlerinde yaşanan hak ihlali raporunu dernek binasında yapılan basın toplantısıyla açıkladı.

Rapor İzmir, Denizli, Muğla, Balıkesir illerinde bulunan 17 cezaevindeki siyasi mahpuslarla yapılan görüşmeler sonucu hazırlandı. Raporu açıklayan Hapishane Komisyonu Eşsözcüsü Eylem Zengin, daha önceki girişimlerine rağmen hasta mahpuslar için hiçbir adım atılmamış olduğunu söyledi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Yapılan tespitler, hastalıkların bizzat hapishane koşullarından kaynaklandığını, hastalıklara ilişkin teşhis ve tedavi koşullarının ise hapishane idaresi tarafından engellendiğini göstermektedir.”

Mahpusların maruz kaldığı hak ihlallerinin nitelik ve nicelik yönüyle arttığı belirtilen raporda şunlar vurgulandı:

"Mahpuslara daha fazla telefon hakkı ve görüntülü konuşma sağlanmalı ve en azından ziyaretçi listesindeki kişilerle telefon ile görüşebilme imkânı sağlanmalıdır. Bir başka husus ise; mahpusların açık görüş sürelerinin kısa olmasıdır. Bu nedenle birçok mahpus, ailesinin uzak şehirlerde olması sebebi ile iki gün yol yapmamaları için ailelerinin gelmelerini istememektedir. Adli mahpuslar için sağlanan görüntülü görüşme hakkı, hala siyasi mahpuslar için sağlanmamaktadır. Hapishanelerdeki bu tür ayrımcı uygulamalara derhal son verilmelidir."

Gazete, dergi ve kitapların keyfi olarak yasaklanmasına devam edildiği belirtilen açıklamada İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulan mahpuslara ağır tecrit koşulları uygulandığın altı çizildi.

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

"Yerel ve uluslararası mevzuat hükümlerine uygun şekilde, 'bağımsız' ulusal ve uluslararası heyetlerin etkin denetim mekanizmalarının oluşturulmasının önü açılmalıdır. Hapishanelere bağımsız sağlık kurullarının girmesine ve inceleme yapmasına izin verilmelidir. Hapishanelerin denetiminde başta bağımsız meslek kuruluşları ve insan hakları örgütleri olmak üzere ilgili kuruluşların yer alacakları şekilde yasal düzenlemeler yapılarak, hapishanelerin incelemeye açılması sağlanmalıdır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında; hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yaraşır muamele yapılması, mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması hususunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ve ilgili tüm kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya çağırıyoruz."