Doğayı tahrip eden Güral Porselen protesto edildi

Mahkeme kararına rağmen Çeşme Germiyan’da RES tesisi kurmak için çevreye ve arkeolojik alanlara zarar veren Güral Porselen dün İzmir’de protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Eylül 2020
  • 09:45

Çevre örgütleri ve Germiyan köylüleri mahkeme kararına rağmen Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurmak için doğayı tahrip etmeyi sürdüren Güral Porselen’i İzmir Konak’ta basın açıklaması yaparak protesto etti.

Çeşme Çevre Platformu adına basın metnini Dr. Ahmet Güler okudu. Güral Porsel’in mahkemenin kararından sonra çalışmayı bir süre durdurup yeniden başladığını belirten Güler projeyi finanse eden Alman Şirketi Enercon’u Almanya’da “çevre katili” olarak teşhir edeceklerini ifade etti.

Güral Porselen’in bu projeyle Çeşme’nin 600 yıllık geçmişi olan Germiyan Köyü’nü, arkeolojik alanlarını ve ormanını tahrip edeceğini vurgulayan Güler devamında şunları söyledi:

“Geçtiğimiz Ağustos ayının ortasında, Germiyan, Güvercinlik Ovası’na ve ovaya hakim Kislecik Tepesi’ne, ağır iş makineleri ile girildiğini gördük, şaşırdık. Çünkü 2016 yılında, buraya RES yapmak üzere; İzmir Valiliğinden ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alan Güral Porselen Firması’nın bu projesini dava açıp İzmir 4. İdare Mahkemesinde iptal ettirmiştik. Ortada Bakanlıkça ya da İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ilan edilmiş bir ÇED Kararı yoktu. Başta İzmir Valiliği olmak üzere aklımıza gelen tüm resmi kurumlara yazılı- sözlü başvurularda bulunduk. Bütün resmi kurumlardan bilgi istedik. Ama hiç birisinden dönüş alamadık. Ancak iş makineleri, ormanımızdaki ağaçları kesip tıraşladı. Türbin ayağı için inşaat temeline çukuru açtılar. Türbin kanatlarını geçirmek için dağlarımızdan yollar açtılar. Bu yollar bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alan üzerinden geçirilerek yapılıyor.”

Güler’in ardından söz alan Avukat Şehrazat Mercan’da hukuksuz kaçak inşaata karşı dava açtıklarını, şirketin dava açılmadan bir an önce inşaatı tamamlama paniği içinde hareket ettiğini açıkladı.

Çevrecilerden Dr. Engin Önen konuşmasının ardından Güral Porselene ait tabaklar kırılarak halka Güral porselen ürünlerine karşı boykot çağrısı yapıldı.