Diyarbakır’da fırıncılar iş bıraktı

Diyarbakır’da iş bırakan fırın işçileri Dağkapı Meydanı’nda yaptığı eylemde insanca yaşam ve çalışma ücreti taleplerini dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ocak 2023
  • 23:30

Diyarbakır’da fırıncılar iş bırakarak Dağkapı Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Dağkapı Meydanı’nda toplanan işçiler ücretlerine zam, sigorta ve hafta sonu tatili taleplerini dile getirdi.

İş bırakan fırın işçileri adına açıklamayı Nihat Güneş okudu. Açıklamada fırıncıların çalışma koşulları şöyle aktarıldı:

“Bilindiği üzere fırın çalışanları olarak 14 saat yoğun bir iş temposuyla çalışmaktayız. Haftanın her günü sigortasız ve tatilsiz yaptığımız çalışmanın sonucu olarak gün sonunda aldığımız ücretin emeğimizin karşılığı olmadığına, geçim sıkıntısına, maddi sorunlara yol açtığını takdirlere sunmaktayız. Bu hususta işçiler olarak mağduriyetimizi yetkili makamlara beyan ediyoruz. Yurt genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, alım gücünün oldukça düşmesi; bunun karşılığında biz fırın çalışanları ve ustaların emeğinin karşılık bulmamasından ötürü fırın çalışanları olarak iş bıraktığımızı burada bulunan basın mensupları ve halk aracılığıyla duyurmaktayız. Fırın çalışanları lehine gerekli hassasiyetin gösterilip çalışma şartlarımızın iyileştirilmesini talep ve temenni ediyoruz.”

Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör’ün önceki gün yaptığı açıklamanın aktarıldığı açıklamada şunlar söylendi:

“Kendileri şöyle bir açıklamada bulunmuş; ‘Birileri var, bu sektörde kriz yaratıp kendince kahraman olmak istiyor. Hiç boşuna heveslenmeyin, kimse size itibar etmez. Her iki tarafa da sesleniyorum. Emekçi çalışanlarımız da işverenler de herkes dürüstçe işini yapsın ki, kısa zamanda biz yasal çerçevede çözeriz. Sabırlı ve saygılı olunuz’. Bu kadar zamandır bu fırıncılar başkanı nerede? Biz emekçiler, hakkını arayan insanlar ne zamandan beri kahraman olarak lanse edildiler. Biz hakkımızı alamadığımız için, hakkımızı istiyoruz. Onların ise yaptığı açıklamaya bakın. Bunu söyleyen bir denek başkanı. Diyarbakır Fırıncılar Oda Başkanı. Buradan ona da sesleniyorum; eğer hakkımızı istediğimiz için kahraman isek, biz kahramanların en yücesiyiz. Hakkımızı alana dek eylemimiz devam edecektir.”