Diyarbakır’da “Bahçeli ormanı” tepkisi

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Kırklar Dağı’na kurulmak istenen hatıra ormanına faşist Devlet Bahçeli’nin ismini verilmesini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ocak 2022
  • 22:35

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Kırklar Dağı’na kurulmak istenen hatıra ormanına faşist Devlet Bahçeli’nin ismini verilmesini protesto etti.

Platform adına basın açıklamasını okuyan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Candan, Kırklar Dağı’nın kutsal sayılıp, bu kent için özel bir anlamı olduğunu, fakat kent yönetimlerinde uygulanan tekçi yaklaşımların o kentin değerlerine, yönetimine, kültürüne ve bütünlüğüne zarar verdiğini söyledi. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Candan kentte alınacak kararlarda demokratik kitle örgütlerinin söz sahibi olması gerektiğini hatırlattığı açıklamada şunları ifade etti:

 

“Bugün de farklı bir tartışmayla kentin hassasiyetleri, değerleri yok sayılarak kentimizle ilgili daha ciddi sorunlar, ihtiyaçlar; ekonomik kriz, toplum sağılığını tehdit eden pandemi, kentin yapısal sorunları ve beklentiler ortada iken var olan sorunların etrafından dolanarak suni bir gündemle yaratılan, bu kentin bütününü ilgilendiren bir konuda hassasiyetler görmezden gelinemez. Kent için bu kadar büyük anlamı olan Kırklar Dağı’yla ilgili tartışmalara sebep olan kişiler ve kurumlar üzerinden yürütülen tartışmaları da doğru bulmuyoruz.”

 

“Bu kentte kattıkları değer nedir?”

 

“Kürt kültürü, tarihi, dili, kimliği üzerinden inkâr siyaseti yapan kişi ve anlayışların bu kentteki emekleri, karşılıkları, kattıkları değer nedir?” diye soran Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Kişiler ve kurumlar üzerinden yapılan tartışmaların hiçbir fayda sağlamayacağını görmek gerekir. Bu nedenle kentte yaşayan halkı da ilgilendiren, bu ve benzeri konularda kent bileşenleri, kurumlar ve ilgili tüm kesimlerin fikir, öneri ve mutabakatının sağlanarak, doğru zeminde yürütülmesini önemsiyoruz. Kırklar Dağı’na verilecek olan ismin kente bulunan kuruluşlara sorulması ve ortak akılla bir karara varılması gerekiyor.” 

 

Açıklama, atılan “Faşizme geçit vermeyeceğiz”, “Amed faşizme mezar olacak” sloganları ve alkışlarla son buldu.