Diyarbakır ve Mardin arasında çıkan yangında can kaybı

Diyarbakır Çınar ile Mardin Mazıdağı arasındaki ekili alanlarda yangın çıktı. Kontrol altına alınmayan yangında 12 kişi hayatını kaybetti, 10'u ağır olmak üzere 77 kişi yaralandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Haziran 2024
  • 09:06

Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda yangın çıktı. Yerleşim yerine sıçrayan yangında 12 kişi hayatını kaybetti, 77 kişi yaralandı.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Kudret Uçuk yangın söndürme müdahalesini gerektiği biçimde yapılmadığını şu ifadeleri kullanarak anlattı:

“Durum çok kötü. Kaymakama Valiye haber verdik ve helikopter istedik. Ancak hala gönderilmiş değil. İtfaiye ekipleri ile yangına müdahale edilemiyor. İtfaiye yetersiz kalıyor. Bir an önce helikopterle müdahale edilmesi gerekiyor. Orada insanlar yanıyor.”

Çınar Belediye Eşbaşkanı Semra Akyüz ise yangının büyük olduğunu, ölü ve yaralıların bulunduğunu belirterek, “Yangına karadan müdahale zor. Bir an önce havadan müdahale edilmesi gerekiyor” çağrısı yaptı.

Yüzlerce hayvanın yanarak öldüğü ve 5 bin dönüm alanda buğday ve mısırların yandığı bilgisi paylaşıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada 8 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 15.30'da yangına ilişkin yaptığı açıklamada 11 kişinin yaşamını kaybettiğini, 78 kişinin ise alevlerden etkilendiğini duyurdu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı, uydu üzerinden yaptığı tespite göre 66 kilometrelik alanın yangından etkilendiğini açıkladı. 

“Yaşananlar kader değil”

Yangının anız yakılmasından değil kesintiden sonra yüksek voltajla elektrik verilmesinden kaynaklı başladığını belirtenler sorumlunun DEDAŞ olduğunu söyledi. 

DEM Parti Ekoloji ve Tarım Komisyonu Eşsözcüsü Melis Tantan, "Yaşananlar kader ya da tesadüf değildir" dedi. Sıcaklıkların artışı ile birlikte olası yangınlara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Tantan, tarım alanlarının ranta açılması ve DEDAŞ gibi kurumların sorumsuzlukları nedeniyle daha büyük felaketlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.