Diyarbakır Barosu'ndan “sosyal deneye” tepki

Diyarbakır’da çocuk işçiler üzerinden yapılan sosyal deneye Diyarbakır Barosu tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2020
  • 11:41

Çocuk haklarının ihlal edildiği, çocuk işçiliğin ve çocuk gelinlerin arttığı gerçeği her geçen gün daha da yakıcı olarak gün yüzüne çıkıyor. Çocuklar, kapitalist düzenin çarkları içerisinde güvenli ve sağlıklı bir geleceğin çok uzağında yaşam mücadelesi veriyorlar.

Çocukların içerisinde bulunduğu zor koşullar ise çocukların psikolojisi ve duyguları göz ardı edilerek suistimal ediliyor. Bunun son örneği Diyarbakır'da iki Youtuber'ın “sosyal deney” adı altında işçi çocukların duygularını suistimal eden videoları oldu. Burak Tutal ve Mert Karakaş adlı iki Youtuber çektikleri videoda Diyarbakır sokaklarında çalışan çocuklara “Açım, param yok. Bana yemek alabilir misin? Sizin evinizde kalabilir miyim?” gibi sorular sordular. Çocukların onlara yiyecek alarak evlerini açmaları üzerine ise çocuklara sözde iyilik yaparak tablet hediye ettikleri görüntüleri paylaştılar.

Diyarbakır Barosu: “Çocuk hakları ihlalidir”

Burjuva basında “Türkiye'nin iyiliksever çocukları”, “Çocukların yardımseverliği göz yaşarttı” başlıkları ile yayınlanan haberler karşısında videoya yönelik tepkiler de geçikmedi. Çocuk haklarının yok sayıldığı ve çocuklarının duygularının suistmal edildiği bu görüntüler tepkilere neden oldu. Diyarbakır Barosu yaptığı açıklama ile videonun “kendilerini medeni, kendilerinden olmayanı ise temel insani özelliklerinden dahi mahrum gören üstenci bir zihniyetin ürünü” olduğunu ve çocuk haklarını ihlal ettiğini ifade etti. Açıklamada “Görünür olma arzusuyla paylaşılan video çocukların mahremiyetini ve unutulma hakkını ihlal etmektedir. Görüntüler paylaşılırken çocukların tanınmalarını ve herhangi bir tehlikeye maruz bırakılmalarını önleyecek şekilde paylaşım yapılması ve yine çocuklar ile velilerinin rızasının alınması gerekmektedir” denilerek bu önemli noktalara riayet edilmeden yapılan paylaşımların çocukların hayatlarının ileriki aşamalarında sorun teşkil edeceğini belirtildi.  “Bugün sessiz kaldığımız takdirde böylesi olayların daha çok yaşanacağını bildiğimizden tepkimizi dile getiriyor ve ilgili videonun daha fazla paylaşılmamasını temenni ediyoruz.” denildi.

Sosyal medyada da tepkiler yükseldi

Videoya yönelik tepkilerin bir diğer adresi de sosyal medya oldu. Birçok kişi videonun çocukların duyguların istismar ederek mesaj verdiğini ve çocuk işçiliğe dair hiçbir mesajın verilmemiş olmasına dikkat çektiler. Ayrıca “iyilik” kavramının çocuklar üzerinden sınanamayacağı olgusu da paylaşımların ana noktalarından biri oldu.