Dersim Örenönü Tabiat Parkı içinde bulunan Milli köyünde 15 yıldır faaliyet yürüten taş ocağının, çevreyi çoraklaştırması nedeniyle kapatılması isteniyor.
Köyde yaşayanlar taş ocağının kapatılması için imza kampanyası başlattılar. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre taş ocağının yanında şair Silo Qiz’in ve köy halkı için değerli olan Mezela Dewres (Derviş’in Mezarı), diğer tarafında ise Vile Jêlê ziyareti kutsal noktaların yer alması tepkileri daha artırıyor.
Taş ocağının sahibi Erdal Güntaş, Aralık 2015 tarihindeki açıklamasında taş ocağını kapatacağını söyledi ancak ocak kapatılmadı. Ocağın kapatılması için başlatılan imza kampanyasının yürütücülerinden Deniz Bilgin, herkesi taş ocağına karşı çıkmaya, doğa yıkımına ortak olmamaya çağırdı. Bilgin, taş ocağının açılmasına devlet kurumlarının müsaade ettiğini ve sonraki yıllarda belediyenin beton işletmesi için izni verdiğini söyledi. Taş ocağı işletmecisinin sanatçılarla, devlet kurumlarındaki bürokratlarla ve siyasi partilerin temsilcileriyle kurduğu ilişkiler ve yaptığı yardımlarla taş ocağının çalışmalarını sürdürdüğünü ve dokunulmaz kıldığını öne süren Bilgin, “O toprağın insanıysa, inanç ve kültür kırıntıları kalmışsa, o toprakları o şekilde yıkıma uğratmazdı. Taş ocağının sahibi belli, devletten mi kapatmasını isteyelim. Kızılbaş, Alevi inancının temelinde doğaya saygı vardır. Çünkü onu bir can, canlı olarak görür. Kendisine verdiği nimetleri bilerek kutsar. Doğayı kaybetmek, çok şeyimizi kaybetmekle eşdeğerdir” ifadelerini kullandı.
“Ocağın taşları yuvarlanıp mezar taşlarımızı kırdı geçmişte”
Bilgin, kampanyayı change.org sitesi üzerinden imzaya açtıklarını belirtirken, kentteki kitle örgütlerini de ocağa karşı çıkmaya çağırdı.
Bilgin, “Bu taş ocağının yeri, aşiretimizin Derviş’i Dewrese Miliz’ın mekânı, o Hızır ile musahiptir. Bu ziyaret aynı zamanda köyümüzün mezarlığı, orada ozanımız Silo Qiz yatıyor, sevdiklerimiz yatıyor. Ocağın taşları yuvarlanıp mezar taşlarımızı kırdı geçmişte. Meyveler tutmuyor, bostanlar tutmuyor. Sultan Paysa, Kures, Dewrese Dawud, Qalender Bava gibi çok sayıda ziyaret var, hepsinin de hikayesi var. Qere Heyder ziyareti de Düzgün Baba ile kardeştir. Köyümüzde hayat ağacı kültüne kadar gidecek kadar derin tarih izleri, inanç izleri vardır” diye konuştu.