Dersim’de eylem: Tunceli katliamın adıdır!

Dersim’de yapılan basın açıklamasıyla “Tunceli’nin katliamın ismi olduğu ve bu nedenle kabul edilmediği” ifade edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2019
  • 12:08

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, belediye binasına asılan ‘Dersim’ tabelası ile başlayan tartışmalara karşı bugün basın açıklaması yaptı.

Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında Dersim Belediye Meclisi, kayyım tarafından indirilerek değiştirilen Dersim tabelasının tekrar asılması için 7 Mayıs 2019 tarihinde meclis toplantısında karar aldığı hatırlatıldı. Valiliğin mahkeme başvurusu üzerine tabelanın indirilmesi teşhir edilerek ‘halkın iradesine karşı’ Dersim adının yasaklandığı ifade edildi.

Açıklamada, bu tartışmayla birlikte tekçiliği savunan bir propaganda yürütüldüğü söylenerek TKP’nin Dersim tabelasının asılması karşısında ‘yersiz’ demesi de eleştirildi.

“’Tunceli’ 1937-1938 katliamı ile başlayan ve bugün tek adam rejimi tarafından sürdürülen tekçiliğin, Dersim ise, halkın iradesinde en somut ifadesini bulan tekçiliğe karşı baş eğmez bir mücadele tarihinin ve demokrasi mücadelesinin sembolüdür” ifadeleriyle süren açıklamada Kürtlere yönelik ‘Şark Islahat Planı’ ile devletin ‘ıslah’ adı altında yürüttüğü saldırılara değinilerek bu kapsamda 1935’te ‘Tunçeli Kanunu’nun çıkarıldığı hatırlatıldı. “Bundandır ki Tunceli, Dersim’de yaşanan katliamın adıdır” denildi.

Geçmişten bugüne Dersim katliamını yapanlarla aynı zihniyeti taşıyanların saldırı ve yaklaşımlarının teşhiri ile süren açıklamada, ‘Tunceli” ismi ile bir katliamın yasallaştırılarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızanın silinmek istendiğine dikkat çekildi.

Bu nedenle Dersimlilerin bu ismi hiçbir zaman kabul etmediği ifade edilerek Erdoğan’ın Dersim katliamını propaganda malzemesi yapması da teşhir edildi ve şu sözlerle açıklama sona erdi: “Dersim katliamı ile yüzleşmek ve Dersim adının geri verilmesi, hakikatlerin açığa çıkarılması aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesi toplumsal barışın tesis edilmesi anlamına gelecektir.”