Çağdaş Hukukçular Derneği maden katliamına ilişkin yaptığı ziyaretler, incelemeler ve keşif işlemlerine dair ilk gözlem raporunu kamuoyu ile paylaştı.
14 Ekim 2022’de Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’ne bağlı madende gerçekleşen patlama üzerine 15 Ekim 2022 tarihinden itibaren Amasra’da bulunan ÇHD’li avukatlar gözlem raporunu paylaştı.
Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Ertesi günü yeniden maden sahasına giderek, yapılan işlemlere ilişkin bilgi almak isterken soruşturmanın şüphelisi konumundaki Müessese müdürünün polisi yönlendirmesiyle maden sahasından çıkmamız istendi. Böylece, patlamanın üzerinden geçen iki güne rağmen şüphelilerin hâlen maden sahasında yetkili olduğunu tespit etmiş olduk. Aynı gün, yaşamını yitiren madencilerin köylerdeki cenaze törenlerine katılarak, ailelerine başsağlığı dileklerimizi ilettik.”
"Vakit kaybetmeksizin tüm devlet kurumlarına gerekli başvuruların" yapıldığı aktarılan raporda keşfe dair gözlemlere yerildi.
Raporun sonuç bölümünde şunlar ifade edildi:
“Keşif sırasında bilgisine başvurulan mühendislerin tutarsız bilgiler vermeleri ve alınan bazı bilgilerin gerçek dışı olduğunun anlaşılması, müessese personelinin delilleri karartma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.
13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan SOMA maden katliamından sonraki üç gün içerisinde henüz gözaltına alınmamış olan şüphelilerin maden havalandırma haritası üzerinde yaptıkları tahrifat nedeniyle ilk aşamada bilirkişiler tarafından hatalı bir ventsim simülasyonu üzerinden değerlendirme yapıldığı ve durgun hava bölgeleri ile ters hava akımı gibi kritik detayların gözden kaçırıldığı tarafımızca bilinmektedir. Soma’da yine havalandırma haritası üzerinde yapılan tahrifat ile gerçekte olmayan bir acil çıkış yolu çizilmiş, kovuşturma sırasında havalandırma defterindeki hava hızı kayıtlarının da gerçeği yansıtmadığı anlaşılmıştır.
14 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen ve 41 işçinin ölümü, bir çok işçinin de yaralanmasına neden olan bu katliamın sorumluları henüz tespit edilmemiş, şüpheliler hakkında herhangi bir adli işlem yapılmamıştır. Madende bulunan bilgisayarlar, sensör kayıtları vb. dijital materyallere el konulması için 16 Ekim 2022 tarihinde, yani katliamdan yaklaşık iki gün sonra, Sulh Ceza Hakimliği’nden karar talep edilmiş olması, delillerin karartılması yönündeki kaygılarımızı daha da güçlendirmektedir. Katliamın üzerinden 7 gün geçmiş olmasına rağmen şüphelilerin hâlen maden sahasındaki tüm delillere erişebilmesi soruşturmanın salahiyeti ve hakikatin açığa çıkarılması açısından son derece tehlikelidir.
Geçmiş dönemlerde takip ettiğimiz soruşturma süreçlerinde karşılaştığımız delillerin karartılması ve tahrif edilmesi sorunlarının yaşanmaması adına; şüphelilerin bir an önce tespit edilerek gözaltına alınmaları, haklarında gerekli tedbirlerin uygulanması, müessesede görevli tüm personelin görevden el çektirilerek ocağın başka bir ekibe teslim edilmesi ve keşif sırasında alınan bilgilerin denetlenerek kontrolünün yapılması gerekmektedir."