DEDEF: Dersim ismi iade edilsin!

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), bugün İstanbul'da yaptığı basın açıklaması ile Dersim isminin iade edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Ocak 2015
  • 15:38

Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Dersimliler, “Dersim ismi iade edilsin!” pankartı açarak, sloganlarla eyleme başladılar. “Dersim onurdur onuruna sahip çık!”, “Munzur özgürdür özgür akacak!”, “Baraj yapma boşuna yıkacağız başına!” sloganlarının atıldığı eylemde, Dersim isminin iade edilmesi için 20 gün önce bir kampanya başlatıldığının bilgisi verildi.

İlk olarak farklı illerden adres kısmına Dersim ismi yazılarak mektup gönderimi yapıldığı ve bu konudaki diğer gelişmelerin paylaşılacağı bilgisinin verilmesinin ardından açıklamanın okunmasına geçildi.

Basın açıklamasını DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Besime Yeter okudu. Yer, mekan vb. isimlerin toplumsal bellek açısından önemli olduğuna işaret eden Yeter, Dersim isminin farklı kültür, inanç ve değerlerin yok olmamasına hizmet ettiğine vurgu yaptı. Dersim isminin de bu nedenle önemli olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Dersim ismi bizlere klamlarımızı, cemlerimizi hatırlamamızı ve toplumsal belleğimizi diri tutmamızı sağladığı gibi tersinden devletin dayattığı isim olan ve devletin tunç-eli olan Tunceli ismi bizlere Türkçe konuşmayı, Türkçe yaşamayı, Türk olmayı ve Tunceli ismi üzerinden artık Dersim’i ve Dersim tarihini tüm yönleriyle toprağa gömmeye, cumhuriyetle birlikte Alevi, Kızılbaş, Kırmanç, Kürt kimliğimizi değil Türk olmayı cem evi değil cami yapımlarıyla Sünni olmayı ve nihayetinde biz Dersimlileri tüm benliğimizle tarihten silmeyi amaçlamış ve tarihten silemediği gibi toplumsal belleğimizi oluşturan kültürel birikimlerimize önemli darbeler vurmuştur.”

 

Mektuplar ulaştı, sıra isimde

Yeter, AKP'nin egemen Sünni-Türk devletinin devamcısı olduğunu ve Dersim üzerindeki doğa ve kültür saldırılarını sürdürdüğünü belirtti. Katlederek yok edilemeyen Dersimliler, Kırmançlar ve Alevilere yönelik oyalama politikalarının riyakarlık olduğunu belirten Yeter, Dersim halkının iradesini çiğnetmeyeceklerini vurguladı. Dersim isminin iade edilmesini istedi.

Yeter, farklı illerden ve yurtdışından mektup gönderimiyle bir kampanya başlattıklarını ve mektupların sorunsuzca adreslerine ulaştığını belirtti. Yeter, bu durumun Dersim adının kullanılmasında hukuki bir engel olmadığını gösterdiğini, bu nedenle de Dersim isminin iade edilmesinin önünde hukuki bir engel olmadığını ifade etti.

Yeter, Dersim isminin iade edilmemesi nedeniyle hukuki başvuruların yapılacağını belirterek, ismin iadesi gerçekleşene kadar mücadelenin sürdürüleceğini belirtti. Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapılarak sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul