DBP'nin 6. Olağan Kongresi

Ankara'da "Örgütlü toplumla özgür yaşama doğru" şiarıyla yapılan DBP 6. Olağan Kongresi'ne binlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Şubat 2022
  • 16:00

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 6’ncı Olağan Kongresi Ankara’da bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirildi.

“Örgütlü toplumla özgür yaşama doğru” şiarıyla gerçekleşen kongre salonuna DBP’li bayraklarla birlikte Kürtçe ve Türkçe “Ulusal birlik bir seçenek değil, zorunluluktur”, “Demokratik ulus bilinciyle siyaseti örgütlemede kararlıyız”,  “Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir yaşam”  pankartları asıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kadınlar, yöresel kıyafetleri yanı sıra sarı, kırmızı, yeşil fularla katıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), SODAP, SYKP, TİP, Kürdistani İttifak içerisinde yer alan partilerin temsilcileri ile Asrın Hukuk Bürosu avukatları, çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi kongreye katıldı.

Divan oluşumu ve saygı duruşuyla başlayan kongrede, tutuklu Kürt siyasetçilerin gönderdikleri mesajlar okundu. Kongrede tutsak siyasetçiler Leyla Güven, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken’in mesajları okundu.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) adına yapılan konuşmanın ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuştu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Kürt halkının varlığı, özgürlüğü, siyasi iradesi tehdit altındaysa, buna karşı ulusal birlik kaçınılmazdır” dedi.

Sancar şunu ifade etti:

 “Bundan sonraki yürüyüşünü daha da güçlendirileceğine şüphesiz inanıyorum. Kongre hayırlı olsun. DBP aynı zamanda HDP’nin bileşenidir. HDP’nin diğer bileşenleri gibi demokrasi, barış, özgürlük, eşit ve ortak yaşam mücadelesini büyük bir fedakârlık ve kararlılıkla omuzlayan özel bir mücadele geleneğinin taşıyıcısıdır. Bundan dolayı da yaptıkları katkılardan kendilerine teşekkür etmek istiyorum”

Ardından HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk konuştu. Mesajlarda da konuşmalarda da çözümün adresinin İmralı olduğu vurgulandı.

Kongrede, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır Kürdistan Birliği çağrısıyla konuştu. DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, zafere koşan Kürt halkını hiçbir gücün durduramayacağını belirterek, “Kürt sorununun çözümü ve demokratik müzakere koşulları için tek bir yol ve çözüm vardır. Yol, Demokratik Anayasa; çözüm, Sayın Öcalan’dır” dedi. 

Aydeniz ve Bayındır yeniden seçildi

Konuşmaların ardından yapılan oylamanın sonucu DBP’nin mevcut Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır oy birliğiyle yeniden seçildi.

Parti Meclisi: “Abdullah Ekelik, Abdurrahman Sever, Adnan Akgül, Asiye Kolçak, Ayfer Balıkçı, Aynur Sarıca, Dilber Demir, Emel Temel, Emine Caynak, Eşref Yaşar, Faruk Tatlı, Gülderen Varlı, Gülşen Sincar, Mehmet Şirin Tunç, Mustafa Mesut Tekik, Nazım Kök, Ökkeş Kaval, Şirin Altay, Yüksel Mutlu, Zekiye İlbasan”

Yedek PM üyeleri: “Atilla Özdoğan, Ayhan Akgül, Cemil Akış, Deniz Yıldız, Fatma Yılmaz, Hasan Hayri Dikilitaş, İrfan Kandemir, Kadir Konur, Kıymet Temel, Mehmet Ali Bora, Mehmet Emin Aras, Nurten Üzümcü, Rıdvan Aslan, Salih Mevali, Salih Tekin, Selehattin Aslan, Seyhan Başak, Songül Kösen, Şevket Kalındamar, Tefik Şad”

Merkez Disiplin Kurulu Asil üyeleri: “Abdulkani Alkan, Garip Kandemir, Hamdi Bilek Turgay, İmam Özçelik, Musa Zorbay, Neslihan Acar, Raife Özbey”

Merkez Disiplin Kurulu Yedek üyeleri: “İsmail Kıno, Yakup Demir”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı