Çorlu Tren Katliamı'nın karar duruşması görülüyor

Çorlu Tren Katliamı’nın karar duruşması öncesinde Çorlu Santral Durağı’ndan duruşmanın yapılacağı Halk Kültür Merkezi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ocak 2024
  • 11:00

8 Temmuz 2018'de, 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 300’den fazla kişinin yaralandığı tren katliamıyla ilgili karar duruşması bugün görülüyor.

Çorlu Tren Katliamı’nın karar duruşması öncesinde Çorlu Santral Durağı’ndan duruşmanın yapılacağı Halk Kültür Merkezi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş boyunca "Kaza değil cinayet", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganları atıldı. Hayatını kaybedenlerin isimleri okundu ve "Burada" denildi. Duruşma öncesi basın açıklaması yapıldı. Katliamda 14 yaşındaki kızını, altı aylık yeğenini ve kardeşlerini kaybeden Zeliha Bilgin şunları söyledi:

“Adalet tarafında neler yaşadık? Dört alt düzey sanıkla başlayan bu dava; ‘suçlu yağmurdur’ denilerek üstü kapatılmaya çalışılmış ve asla buna müsaade etmemişizdir. Olayın daha ilk saatlerinde, mıcırlar getirtilip deliller yok edilmeye çalışılmıştır. Yine olayın ilk saatlerinde iki yanlı bilirkişi tayin edilmiş ve bu iki bilirkişi; Pamukova tren katliamını aklayan Sıddık Binboğa Yarman ve Mustafa Karaşahin’dir. Altyapıda hiçbir eksiklik olmadığını, hattın gayet düzgün çalıştığı yönünde rapor vermiştir. Unutma bunu Türkiye.”

Bilgin, konuşmasının devamında şunları dedi:

“Bu kadar delil, eksiklik, ihmal varken; biz aileler ve avukatların olası kast talebimiz hep reddedilmiş, bilinçli taksir olarak son bulmuştur. Tutuklanabilirdi, onu da yapmadı heyet. Bugün yaşananlara da hep birlikte şahit olacağız. Korunmaya devam mı edecekler, yoksa gerçek adalet bugün bize gülecek mi?”

Katliamda yaşamını yitiren Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz ise şunları söyledi:

“Torunumun 15 yaşına geldiğini göremedim. Burada sorumluluğu alan kimse yok. Biz yapmadık, biz bilmiyoruz. Mahkeme heyeti de gayet kibar. Bizleri cezalandırabiliyor, fakat yargılanan sanıklara hiçbir ceza, uyarı, yaptırım yok. Yazılı yalan beyanda bulunan Devret Demiryolları üst düzey yöneticileri yargı önüne çıkartılmıyor. Yani korumaya odaklı bir mahkeme izleyeceksiniz, içeride. Geçen duruşmada, kızım ‘katilleri koruyorsunuz’ dediği için ‘alın bunu’ diyen mahkeme başkanına, üst düzey yöneticileri nasıl koruduğunu soracağım, ispatları ile… Biz adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz.”

Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Sel ise şöyle konuştu:

“Uzun sürecek bir güne başlıyoruz… Gerçek sorumluları bu yargı salonunda görmeden, içimizin soğuduğuna şahit olmayacağız. Ama içeride 13 tane sanık varsa… Altı yılda bir hukuk öğrencisi, hukuk fakültesini bitirmiş, stajını yapmış, davalara başlamış olurdu. Bu süre zarfında, içerideki 13 sanığı bile bir gün olsun tutuklu yargılayamadılar. Biz bugün ne istiyoruz derseniz, bugün içeriden olası kast ile ceza aldıklarını görüp, tutuklanıp; buradan evlerine, her gün çalıştıkları ofislerine değil, cezaevine gitmelerini istiyoruz. Haksız yere hapiste yatanların olduğu bir ülkede, en çok içeride olması gerekenler katillerdir, katillerin korunmasına tahammül edemiyoruz. Karar duruşmasında hep birlikte omuz omuza olduğumuz için, bizleri yalnız bırakmadığınız için herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Duruşma sürecinde TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat’ın “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçlamasıyla yargılandılar. Aileler ise yargılanmaların “olası kasıtla” yapılması gerektiğini ifade ediyor.

***

Açıklamanın ardından duruşmaya geçildi ve duruşma, katılımcıların tespitiyle başladı…

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...