“Çoklu Baro” saldırısı yasalaştı

Baroların bölünmesinin ve iktidara yandaş baroların kurulmasının önünü açan düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Temmuz 2020
  • 08:44

Baroların bölünmesinin ve iktidara yandaş baroların kurulmasının önünü açan düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaştı.

Üç gün süren Genel Kurul görüşmelerinde AKP-MHP ittifakı burjuva muhalefetten gelen hiçbir değişiklik önerisini kabul etmedi ve düzenleme AKP-MHP’nin önerileri kapsamında iki maddede değişiklik yapılarak olduğu gibi geçti. Yapılan elektronik oylamaya 417 milletvekili katılırken, 251 milletvekili “kabul”, 163 milletvekili “ret” oyu kullandı. Kanun yürürlüğe girdiğinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de birden fazla baro kurulabilecek.

Barolara dönük saldırı mahiyeti taşıyan yasa teklifi avukatların ve baro başkanlarının günlere yayılan eylemlerine konu olmuştu. Teklif Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülürken İstanbul ve Ankara’da savunma mitingleri gerçekleştirilmiş, ardından baro başkanları Meclis önünde savunma nöbetine başlamıştı.

Baroları bölen, iktidara yandaş baroların açılmasının önünü açan ve 3 büyükşehirde birden fazla baro kurulmasıyla birlikte TBB yönetiminin belirlenmesinde bu illerin etkisini azaltacak olan kanunun öne çıkan başlıkları ise şunlar:

Aynı ilde ikinci, üçüncü baroların yolu açıldı: 

5 binden fazla avukat bulunan illerde en az 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bu durumda İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurmanın önü açıldı. Kısa bir süre sonra bu illere 4 bin 957 avukat bulunan Antalya’nın da eklenmesi bekleniyor. Barolar, Noterler gibi 1’inci, 2’nci baro olarak adlandırılacak. Mevcut barolar “bir numaralı baro” olacak. Çoklu baro ile ilgili sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile normalde kayıt zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da esas alınacak.

TBB’de İstanbul, Ankara ve İzmir’in etkisi azalacak: 

Her baro, TBB Genel Kurulunda, baro başkanı ile sabit üç delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave bir delegeyle temsil edilecek. Böylece 49 üyeli bir baro da 4 delege ile 4 bin 900 üyeli bir baro da 4 delege ile temsil edilecek. TBB Genel Kurulu’nda İstanbul, Ankara ve İzmir’in belirleyiciliği azaltılacak.

TBB olağanüstü genel kurulunda seçim yapılamayacak: 

En az 25 baronun yönetim kurulunun çağrısıyla Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilecek ancak olağanüstü toplantıda seçim yapılamayacak. Daha önce bu çağrıyı 10 baro yapabiliyor ve Olağanüstü Genel Kurul’da seçim yapılabiliyordu.

Barolar Ekim’de, TBB aralıkta seçime gidecek: 

Kuruluş tarihine bakılmaksızın tüm baro seçimleri 2 yılda bir ekim ayında, TBB organlarının seçimi ise 4 yılda bir aralık ayı içinde yapılacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda Ekim 2020’de seçim yapılacak. Henüz 1 yılını dolduran 7 baro da seçime gidecek. TBB seçimi ise 2020 yılı aralık ayı içinde gerçekleştirilecek.

Adli yardım için yönetmelik çıkacak: 

Birden fazla baro kurulan illerde, adli yardım büroları ve diğer kurullar, baroların üye sayısına göre eşit temsille oluşturulacak. Görevlendirmelere ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Avukatlara cezaya temyiz yolu: 

Avukatların, avukatlık ile TBB ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararlarına temyiz yolu açılacak. Bu kapsamda ilk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair bölge adliye mahkemesi kararları da temyiz edilebilecek.

Yeni avukatlar daha z aidat ödeyecek: 

Yeni avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidatı) yarı oranında ödeyecek.

Kılık kıyafet düzenlemesi: 

Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak. Avukatlara, staj dönemi de dahil olmak üzere, baro ve Birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık ve kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemeyecek.