"Türkiye’de her 5 çocuktan biri işçileştirilmiş"

DEM Parti “Dünya Çocuk İşçiliği Günü” vesilesiyle basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Haziran 2024
  • 17:30

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Çocuk Komisyonu “Dünya Çocuk İşçiliği Günü” vesilesiyle basın toplantısı düzenledi. DEM Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda açıklamayı komisyonun Eşsözcüsü İhsan Seylan yaptı.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 12 Haziran 2002'de ilan ettiği "12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü"nün 22'nci yılını geride bıraktığını belirten Seylan, ILO verilerine göre dünyada 160 milyondan fazla çocuk işçi olduğunu vurgulayarak Türkiye hakkında şunları söyledi:

"Güvenilirliği ziyadesiyle şüpheli olan TÜİK’in verilerinde dahi çocuk işçi sayısının 850 binden fazla olduğu görülmektedir. Bu sayı, sendikaların verilerine bakıldığı takdirde ise 2 milyonu, yaz aylarında 4 milyonu, geçmektedir. Yani Türkiye’de her 5 çocuktan biri, oğlan çocuklarının ise 3’ünden birisi işçileştirilmiş durumdadır. Bu veriler yalnızca 15-17 yaş arasındaki çocukları kapsarken, 15 yaş altında çalışmak zorunda bırakılan çocuklara dair ise kamu otoriteleri tarafından 2020’den beri herhangi bir veri paylaşımı yapılmamaktadır. Ayrıca bu verilere mültecileştirilmiş çocuklar dahil değildir."

Açıklamada çocuk işçiliğine karşı atılması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

“*Çocukları ucuz işgücü olarak gören ve bunun altyapısını oluşturan eğitim politikalarına son verilmelidir.

*Çocuk yoksulluğuna ve çocukların işçileştirilmesi ile ilgili bilimsel ve güvenilir düzenli veriler kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

*Çocuk çalıştıran kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

*Yasadışı çocuk çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

*Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, çocukların sağlık hakkı gasp edilmemelidir.

*Çocukların toplumsal özneler olarak özgürleşme mücadelesini sürdüreceğiz.”