ÇHD ve HHB’li avukatların 2. duruşması tamamlandı

ÇHD ve HHB’li avukatların yargılandığı davanın 2. duruşması 3. gününde devam etti. Bir avukatın tahliyesi ve ev hapsine karar verilerek duruşma 18-21 Mart tarihlerine ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Aralık 2018
  • 16:35

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) avukatların yargılandığı davanın ikinci duruşması, üçüncü gününde sona erdi.

Silivri Hapishanesi’ndeki salonda görülen duruşmada yargılanan avukatlar hakimin reddi yönündeki taleplerini yineledi ve gerekçelendirdi.

Tutuklu avukat Behiç Aşçı, dinlenen “gizli tanıklar”dan birinin mahkeme başkanına “sizin sayenizde” dediğini, Av. Bahattin Özdemir’e hakaret ettiğini hatırlattı. Yeminli tanığın yalan söylemesinin suç olduğuna, bu suçun mahkeme başkanı önünde işlendiğine ve hiçbir şey yapılmadığına dikkat çeken Av. Aşçı’nın yanı sıra diğer avukatlar da mahkeme heyetinin taraflı olduğunu vurguladı. Av. Selçuk Kozağaçlı, uzun yıllardır ceza yargılamalarında avukatlık yaptığını, DGM’lerdeki askeri üyelerle de karşılaştığını belirterek “Gördüğüm en kötü yargıçsınız, üyeleriniz mübaşir veya katipten daha etkili değiller” dedi. Hakimlerin açıkça sola ve sosyalistlere düşmanlık yaptığını ifade etti.

Duruşmanın devamında “tanıklar” dinlenirken savcı, avukatların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti, ayrıca savcıdan esas hakkındaki mütalaayı sunması istendi.

Av. Aytaç Ünsal, “gizli tanıklar”ın polis müdürlüğünde dinlenemeyeceğini belirterek, gece yarısı görevli olmayan mahkemelerin verdiği kararla tutuklandıklarını, içişleri bakanlığının yasal dayanağı olmamasına karşın haklarında kitapçık çıkardığını söyledi.

Av. Selçuk Kozağaçlı, haklarında çıkarılan “tutuklamaya dönük yakalama kararı”nın kanunda hiçbir yeri olmadığını belirtti.

Bir avukata tahliye, adli kontrolde arttırım

Mahkeme tutuklu avukatlardan Ahmet Mandacı’nın tahliyesine ve ev hapsine, diğer tutuklu avukatların tutukluluğunun devamında, tutuksuz yargılanan avukatların adli kontrol uygulamasının arttırılarak haftada iki gün imza vermelerine karar verdi.

Duruşma 18-21 Mart 2019 tarihine ertelendi.