Çevre örgütlerinden yangın raporu

Çevre örgütlerinin yangına dair hazırladığı raporda, “DEDAŞ ve iktidar, halkın canına ve malına kastederken ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat yaratmıştır” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Temmuz 2024
  • 11:32

Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin davetiyle bir araya gelen çevre örgütleri 15 kişinin yaşamını yitirdiği Mazıdağı-Çınar yangına dair yaptıkları incelemeleri raporlaştırdı. 20 Haziran akşamı çıkan yangına dair bölgeye giderek incelemelerde bulunan ekoloji örgütlerinin hazırladıkları raporda, yangına müdahale için seferber edilmesi gereken AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, İtfaiye ve 112 Acil Sağlık ekiplerinin üstlerine düşen görevleri yerine getirmediği vurgulandı. 15 kişinin ve yüzlerce canlının vaktinde müdahale edilmemesinden kaynaklı yaşamını yitirdiği tespiti yapılan raporda, köy girişinde ambulansların jandarma tarafından engellendiğinin ifade edilerek, halkın devlet kurumlarından hiçbir destek göremeden kendi çabaları ve kaderleriyle baş başa bırakıldığı belirtildi.  

Raporda, bakımı yapılmayan bakımsız ve eskiyen elektrik hatlarından kaynakladığı vurgulanan raporda, yangına müdahale eden köylülerin engellendiğin altı çizilerek yangının sebep olduğu ekolojik tahribat aktarıldı.

“DEDAŞ ve iktidar halkın canına kast etti”

“Yangına neden olan rant odağı DEDAŞ ve yangına hiçbir müdahalede bulunmayan iktidar, halkın canına ve malına kastederken ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat yaratmıştır” değerlendirmesi yapılan raporda, yangını durdurma çağrıları ve gece görüşlü helikopterin müdahale için bölgeye gönderilmemesinin kabul edilemez olduğu belirtildi. Sorumluların belli olduğu ve hesap vermeleri gerektiği ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“On yıllardır orman yakmaları, köy yakmaları ve köy boşaltmalarıyla insansızlaştırmaya çalışılan bölgede DEDAŞ kurumunun mevcut pratikleri aracılığıyla, toplumun ve doğanın üzerinde tahakküm artmış, bunun bir boyutu olarak enerji, su ve toprak gasp edilmiştir. Çıkan yangının nedeni ve sorumluları bellidir. Üstü örtülen her suç, görünmez kılınan her gerçek, yeni yangınlara, yeni canlı ölümlerine, yeni biyoçeşitlilik kayıplarına ve yeni göçlere zemin oluşturmaktadır.”

Sonuç ve öneriler

Raporda, yangınların insanların ve hayvanların yaşam hakkını tehdit eden ciddi olaylar olduğu ve önlenmesi için sorumluluk çağrısı yapıldı. Raporda yangın bölgesi için ve yangınların önlenmesi için şu öneriler sıralandı:

“Uzun vadede yangından zara gören halkın ihtiyaçlarına göre bir afet planı yapılmalıdır. Hayvanlar ölüme terk edilmemelidir. Hayvanların tedavi ve yaşama hakları tanınmalı ve hayata geçirilmelidir. Ekosistemin yeniden canlanmasına yönelik takip çalışmaları yapılmalıdır. Toprağın dinlendirilmesine dönük zamanın ardından tarım arazileri, otlaklar ve ormanlık alanlara yönelik farklı koruyucu, iyileştirici süreçleri hayata geçirmek için çalışmalar yapılmalıdır. Yeni orman yangınlarını önlemek için elektrik altyapı-bakım faaliyetleri ve halka dönük eğitimler yapılmalıdır. Yangınların önlenmesi için elektrik altyapısının düzenli bakımı ve güncellenmesi gerekmektedir. Yangınlarla mücadeleni en iyi ve en doğru yöntemin yangınlar çıkmadan önleyici tedbirleri almaktır. Yangın sezonu olarak bilinen Temmuz-Ağustos ayları için özel hazırlıklar yapılmalı, yangın yolları açılmalı ve ilk müdahale ekipmanları kırsal bölgelere yerleştirilmelidir."