Bağımsız Maden-İş Onursal Genel Başkanı Tahir Çetin ve üyesi Ali Faik İnter yaşamlarını yitirmelerinin birinci yıl dönümünde Manisa’nın Soma ilçesinde yapılan eylemle anıldı.
Haklarını almak için Ankara Yürüyüşü’nü gerçekleştirdikten sonra Soma’ya dönerken geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitiren madenciler Soma’da anıldı. Bağımsız Maden-İş önünde buluşularak meydana kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi.
“Onlar direnişin ve mücadelenin adıdır”
Meydanda saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı. Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu “Tahir Çetin ve Ali Faik İnter direnişin ve mücadelenin adıdır” dedi. Küçükosmanoğlu şöyle devam etti:
“Onlar mücadeleleri ile Türkiye işçi sınıfı adına, madenciler adına yasa çıkarılmasına vesile olmuşlardır. Soma Katliamı’nda sorumluluğu olan patronlar ve sarı sendikalara karşı maden işçilerinin mücadelesinin devamı olarak tüm olanaksızlıklara rağmen bağımsız bir sendika kurulmasına vesile olmuşlardır.”
“Yürümeye devam edeceğiz”
Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Çetin Erkalkan, Uyar Maden işçilerinin tazminatları için verdikleri mücadeleyi ve kazanımlarını hatırlatarak şunları ifade etti:
“O gün o yasa Meclis’ten geçseydi, arkadaşlarımız bugün aramızda olacaktı. Sorunu çözmeyerek arkadaşlarımızın ölümüne sebep olan sisteme lanet olsun. Onların baskıları bizi hiçbir şekilde yıldıramaz. Ali Faik ve Tahir başkanın bayrağını göklerde tırmandırarak yürümeye devam edeceğiz. Tahir başkanımız için, önderimiz Ali Faik için yürümeye devam edeceğiz!”
“Tırnaklarını kazıyarak sendikalarını kurdular”
İnşaat-İş Sendikası’ndan Deniz Gider “İşçi sınıfının emekçilerini anıyoruz” diyerek sözlerine başladı ve ekledi:
“Onlar maden işçilerinin sendikasını tırnaklarıyla kazıya kazıya kurdular. Direndiler, coplandılar ve ölümsüzleştiler.”
İnşaat-İş’in 6 kurucu üyesinin 10 Ekim Gar Katliamı’nda yitirdiklerini hatırlatan Gider “Kanayan yaramıza Tahir Abi ile Ali Faik de eklendi” dedi.
“Çetin’in kocaman bir yüreği vardı”
Anmamızda söz alan CHP vekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu şunları ifade etti:
“Tahir Çetin'in diğer sendika başkanları gibi korumaları, makam araçları yoktu. Ama Tahir Çetinde diğerlerinde olmayan bir şey vardı. Tahir Çetin’in koskocaman bir yüreği vardı.”
“Sözümüzü yenilemeye geldik”
DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar da yaptığı konuşmada Çetin ve İnter’in yasalara sığınmadan bu ülkede direnmenin ve kazanmanın mümkün olduğunu gösterdiğinin altını çizerek şunları ifade etti:
“Migros direnişini örgütlerken Tahir Çetin'le konuştuk. Dedim ki; Tahir Abi yürümüyor. O da dedi ki; yola çıkmışsın, çıktıysan yürüyeceksin, dursan da yürüyeceksin, ölsen de kalsan da yürüyeceksin.
Bütün yaşamını işçi sınıfının mücadelesine örgütleyen, bütün anlarını işçi sınıfının mücadelesine doldurarak yaşayan önderlerimize sözümüzü yenilemeye geldik!”
Konuşmaların ardından mezar başına geçildi. Mezar başında da saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarla madenciler anıldı.