“Cemil Kırbayır soruşturmasında hukuk işletilsin!”

Cumartesi Anneleri 547. eylemlerinde gözaltında katledilen Cemil Kırbayır’la ilgili hala dava açılmamasını teşhir etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Eylül 2015
  • 11:45

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda bugün gerçekleştirdikleri 547. hafta eyleminde meclis araştırma komisyonunun raporuna ve tanıkların ifadelerine rağmen faillerle ilgili hala dava açılmamış olmasını teşhir etti. Saat 12.00’de başlayan oturma eyleminde ilk olarak Nezir Tekçe davasında geçen hafta beraat kararı verildiği duyurularak cezasızlık uygulaması teşhir edildi.

Ardından gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren söz alarak kendilerinin 547 haftadır hesap sormak, adalet istemek için alanda olduğunu ancak Kürdistan’da yaşanan saldırılarda yeni faili meçhul cinayetlerin provasının yapıldığını belirtti.

Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır ise sözlerine “35 yıldır belirsizliği belirliliğe çevirmeye çalışıyoruz” diyerek başladı. Kardeşi Cemil Kırbayır’ın ilerici-devrimci düşüncelere sahip olduğu için gözaltına alınarak katledildiğini belirterek hala kemiklerini aradıklarını ifade etti. Mecliste kurulan komisyon tarafından yapılan incelenin sonucunda Cemil Kırbayır’ın gözaltına alınarak katledildiğinin açıkça belirtildiğine dikkat çekti. Ancak 2011’de hazırlanan bu rapora rağmen hala iddianamenin hazırlanmadığını ve davanın açılmadığını söyledi. Davanın açılmamasının katilleri korumak anlamına geldiğini vurguladı.

Faili meçhul cinayetler artmasın diye yıllarca mücadele ettiklerini ancak Cizre’de devlet eliyle saldırı ve katliamların sürdüğünü belirten Kırbayır, insanların günlerce yakınlarının cesetleriyle yaşamak zorunda kalmalarını teşhir etti.

Ardından sözü Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır aldı. 35 yıldır mücadele ettiklerini söyleyen Kırbayır, Erdoğan’ın Berfo Ana’ya söz vermesine rağmen hala bir adım atılmamasını teşhir etti. Dosyayı inceleyen savcıların değiştirilerek sürecin uzatıldığını ifade ederek isimleri belli olan katillerin ellerini kollarını sallayarak gezmesine tepki gösterdi.

2011’de mecliste oluşturulan komisyonun içerisinde yer alan Prof. Dr. Zafer Üskül’ün Kırbayır ailesine gönderdiği mektup da eylemde okundu. Üskül’ün mektubunda komisyonun Cemil Kırbayır’ın gözaltına alınarak işkence sonucunda katledildiği ve cesedinin yok edildiği sonucuna vardığını belirtti. Raporun hazırlanmasının üzerinden geçen 4 yıla rağmen hala bir sonuç alınamadığına dikkat çekti.

Ailenin avukatı Eren Keskin de devletin ilk kez bu raporla açıkça gözaltında kayıp olayını kabullendiğine dikkat çekerek Kars Savcılığı’nın hala dava açmamasını teşhir etti.

Bu haftaki basın açıklamasını ise Gülsüm Kav gerçekleştirdi. Türkiye’nin uluslararası insan haklarına aykırı davranarak insan haklarını yok saydığını ve hukuksuzluğun sürdüğünü ifade etti. 12 Eylül askeri faşist darbesi sırasında Kars’ta gözaltına alınarak katledilen Cemil Kırbayır’ın 8 Ekim 1980 tarihinde işkenceyle katledildiğini anlattı.

Kav, mecliste kurulan komisyonun raporuna ve 8 tanığın beyanlarına rağmen belli olan faillerin 35 yıldır hala yargılanmamasını ve cezalandırılmamasını teşhir ederek adalet talebiyle açıklamayı sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul