Cemevlerini yargı da yok saydı

Ankara 17. İdare Mahkemesi'nin aldığı karar cemevlerinin görmezden gelindiğini bir kez daha gösterdi. Karara itiraz edeceklerini belirten Turan Eser, "Sanki mahkemenin kararını Diyanet'in savunması yazıyor. Mahkemenin, Diyanet'in Türkiye'ye biçtiği mezhepçi görüşü referans aldığı anlaşılıyor" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mayıs 2013
  • 10:11

Ankara 17. İdare Mahkemesi, bir Alevi yurttaşın Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden cemevlerine bütçe aktarılmasına ilişkin başvurusuna olumsuz yanıt verdi. Talebi reddeden mahkeme, Diyanet’in bütçesinin tüm halk için kullanıldığını belirterek “Diyanet’in herhangi bir mezhebe, siyasi düşünceye, kültür ve inanca göre yeniden yapılandırılması anayasanın 10. maddesine aykırıdır” değerlendirmesini yaptı.

Eski Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurarak kurumun bütçesinden cemevlerine kaynak aktarılmasını ve Diyanet TV yayınları ile dinsel fetva verme uygulamalarına son verilmesini talep etti. Diyanet, talebe olumsuz yanıt verdi. Eser, bunun üzerine Diyanet’in ret yanıtının iptali için mahkemeye başvurdu. Ankara 17. İdare Mahkemesi, Eser’in başvurusunu oybirliğiyle reddetti. Mahkeme, kararın gerekçesinde, Diyanet’in bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek faaliyetlerini sürdüren anayasal bir kuruluş olduğunu savundu.

 

‘İtiraz edeceğiz’

Karara Danıştay’da itiraz edeceğini belirten Eser, “Diyanet fetvasına göre Aleviliği, Alevileri ve cemevini inkâr eden kararın yargı tarafından iptal edileceğini umuyoruz” dedi. Mahkemenin ret gerekçesinde Diyanet’in savunma argümanlarını kullandığını vurgulayan Eser, şöyle konuştu: “Sanki mahkemenin kararını Diyanet’in savunması yazıyor. Bu durum, yargıdaki bağımsız yaklaşıma, din, vicdan ve inanç özgürlüğüne, hukukun evrensel ilkelerine aykırıdır. Mahkemenin, Diyanet’in Türkiye’ye biçtiği mezhepçi görüşü referans aldığı anlaşılıyor. Laikliği savunması gereken mahkeme, antilaik Diyanet’in görüşünü savunarak laikliğin altını boşaltıyor.”

Alican Uludağ - Cumhuriyet / 23.05.13