"Çarklar dönsün" karantinası

Karantina süresinin kısaltıldığını ve 3 doz aşılı olanların temaslı dahi olsa karantinaya alınmayacağı duyurulurken TTB çocuk hasta sayısındaki artışa dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ocak 2022
  • 15:15

AKP-MHP iktidarı koronavirüs salgınını yönetemiyor. Göründüğü kadarıyla böyle bir dertleri de yok. Bundan dolayı Omicron varyantı hızla yayılıyor, vaka/hasta sayıları sürekli artıyor. Omicron varyantının ortaya çıkmasını “çağrı” ve “duyurularla” geçiştiren “Bilim Kurulu” vaka/hasta sayılarındaki artışa karşı yeni önlemler aldığını iddia etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada karantina süresini 10 günden 7 güne indirdiklerini duyurdu. Özellikle İstanbul’da hastanelerdeki yükün önemli oranda arttığını söyleyen Koca Omicron varyantının neden olduğu vaka artışının bekledikleri gibi olduğunu belirtti. Buna rağmen önlem alınmamış olması ve aşılamadaki yavaşlık saray rejiminin pandemi konusundaki ilgisizliğini ve boş vermişliğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. İnsanların hastalanmaları hatta ölmeleri umurlarında bile değil.

Türkovac aşısında yapılan çalışmaların sonuçlarının paylaşılmadan hastanelere dağıtılması, A ve B olmak üzere 2 doz şeklinde yapılması gereken Sputnik V aşısının B dozlarının alınmaması ve bundan dolayı tüm aşıların çöp olması bir skandaldır. Bu ise sarayın Sağlık Bakanlığı’nın salgın politikasındaki plansızlığını ve keyfiyetini gözler önüne seriyor.  

Omicron varyantı ile vaka sayılarında artışın tırmanmasına rağmen karantina sürelerinin düşürülmesi ve aşılı olanların temaslı bile olsa karantinaya alınmaması iktidarın pandemiye karşı önlem almak gibi bir derdinin olmadığının kanıtıdır. Baştan beri olduğu gibi, “çarklar dönsün/ölen ölsün” politikasını sürdürmek dışında kayda değer bir şey yapmıyorlar.

TTB: Çocuk hasta sayısı artıyor

Omicron varyantının yayılması ve Türkovac aşısı üzerine çeşitli açıklamalar yapan sağlık meslek örgütleri aşının güvenilirliği ile ilgili sorular soruyor. Ortada test edilmiş bir aşı olmadığına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği, yapılanın bir tür algı operasyonu olduğunu ima etti. TTB, son olarak Omicron varyantının yayılımı ve çocuklardaki etkisi üzerine açıklama yaptı.

 “Toplumdaki vaka sayısı artışına paralel olarak çocuk hasta sayısı da artmaktadır” uyarısında bulunan TTB, tedbirler alınması gerektiğine vurgu yaptı.

TTB’nin alınması gereken ek önlemlere dair önerileri ise şöyle:

“-Vakaların ne kadarının çocuk yani 18 yaş altı olduğu ve bu hastaların yaş grupları günlük olarak açıklanmalıdır.

-Birden fazla çocuk eş zamanlı hasta olduğu için kapanan sınıf sayısı ve bunların tüm sınıf sayısına oranı günlük olarak bildirilmelidir.

-Tam aşılı tanımı hatırlatma dozları ve hastalığı geçirmiş olmayı da içerecek şekilde ülkemizde uygulanan bütün aşılara göre yapılarak, özellikle risk gruplarının (65 yaş üzeri, bağışıklık yetmezliği olanlar, sağlık personeli) hatırlatma dozlarını yapması sağlanmalıdır.

-Sağlık personelinden başlayarak çalışan herkes için tam doz aşı olma zorunluluğu getirilmelidir.

-Hızlı antijen testlerinin kullanımı ve eczanelerde dağıtımı serbest olmalı, ücretsiz olarak kullanıma sokulmalıdır.

-Kapalı mekândaki toplu etkinlikler (kongre, balo, düğün vs.)  vaka sayıları düşene dek ertelenmelidir.

-Bütün kapalı yerlere ve özellikle maskesiz gidilen kapalı alanlara girecek kişilere (restoran, kahvehane, bar vs.) tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da kapıda hızlı test yapma mecburiyeti getirilmelidir.

-Okulların ara tatilinde sadece toplu taşıma ile yapılan seyahatler değil kişilerin kendi araçları ile yapacakları da dâhil bütün şehirlerarası seyahatler için tam doz aşılı olma ya da son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR ya da hızlı test yapma mecburiyeti getirilmelidir.”

Açıklamada okullarda alınması önerilen önlemler ise şu şekilde ifade edildi:

“-Çocuklar yemeklerini sınıfta sırasında oturarak yemeli, yemekhane ve kantin gibi toplu yemek alanları kullanılmamalıdır.

-Sınıfların birbirine karışması engellenmelidir.

-Sınıf mevcutları 30’un altına indirilmelidir.

-Öğretmenlerin aşı hatırlatma dozları tamamlanmalıdır.

-Yatılı okuyan ya da yurtta kalan öğrencilere aşı zorunluluğu getirilmelidir.

-12-18 yaş için aşılama daha çok teşvik edilmeli, okul aşısı programları oluşturulmalı ve çocukların aşıya daha kolay ulaşması sağlanmalı.

-FDA tarafından onaylanmış ve CDC, EMA gibi kurumların önerdiği bir aşı ile 5-11 yaş arası çocuklara aşı hakkı verilmeli.

-Okulda çalışan ya da öğrencilerin testi pozitif çıktığında filyasyon kurallarına uyulmalı, semptomu olan öğrenciler okula kabul edilmemeli ve veli taahhütnamelerine uyulması sağlanmalı.

-Yarıyıl tatilinde öğrenciler ve veliler seyahat ve kapalı yerlere gitmekten kaçınması konusunda uyarılmalı, okul dışı zamanlarda COVID-19 açısından yüksek riskli aktivitelerden kaçınılmalıdır.

-Okullara hızlı testler ücretsiz dağıtılarak sınıf kapama uygulamasından vazgeçilmeli, 10 gün içinde 2 vaka çıkan sınıflarda sadece hasta çocuklar izole edilmeli ve diğer çocuklar okulda her gün test yapılarak eğitime devam edebilmelidir.”