“Can Atalay’a özgürlük”

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi Ankara, İstanbul ve Mersin’de protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Şubat 2024
  • 19:45

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi Ankara, İstanbul ve Mersin’de protesto edildi. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Adalet için Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması ile Toplumsal Hukuk, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine dair Sıhhiye’de bulunan Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Hatay halkının iradesi gasp edilemez, Can Atalay’a Özgürlük” pankartı açıldı. 

Adalet İçin Hukukçular üyesi Sabiha Aylin Dağ, Yargıtay kararının “darbe” olduğuna işaret ederek, anayasa hükmünün uygulanmadığını söyledi. Dağ, kararı okutan Bekir Bozdağ’a tepki göstererek, Bozdağ’ın “utanç vesikasının baş aktörü olduğunu” kaydetti. Dağ, “Saray, depremzede Hatay halkının iradesini hiçe saydı” diye kaydetti. Dağ şunları ifade etti:

“Gezi tutsakları bu halkı savunmaktan başka hiçbir şey yapmadı. Can Atalay'ın yeri de Silivri Cezaevi değil, Meclis’tir, Hatay sokaklarıdır. Meclis tarihine geçen bu kara leke temizlenmeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır.” 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine dair DİSK binasında açıklama yaptı. DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Atalay’ın tahliyesine dönük verdiği kararları hatırlattı. 

Göksoy, anayasanın yok sayıldığına işaret ederek şunları ifade etti:

“Anayasanın yok sayılması, hukuk devletinin yok sayılması demektir. Bugün hukukun üstünlüğüne, demokrasiye bir kez daha sahip çıkma günüdür. Yargı darbesine sessiz kaldığımız her bir gün ülkemizin hukuksuzluklar zincirine bir yenisi eklenecektir. Hukuk tanımaz ve halkın iradesini yok sayan ülke yöneticileri, ülkemizde her gün yeni bir hukuk utancının yaşanmasına artık son vermelidir. Hukuk darbesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde her hafta gerçekleştirilen Adalet Nöbeti eylemi bu hafta engellendi. Avukatların oturduğu merdivenler, güvenlik tarafından kapatıldı.

Engellemenin ardından Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay ve Atalay’ın avukat arkadaşları İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.