Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Melih Gökçek’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘emriyle’ istifasının ardından göreve gelen Mustafa Tuna’nın tartışılacak icraatlarına bir yenisi daha eklendi. Tuna’nın yönetimindeki belediye, önceki gün gerçekleştirilen meclis toplantısında ek gündem maddesi ile eğitim alanına adım attı. Gündemde belediyenin Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayarak din eğitimine dahil olmasının önünü açıldı
Okullarda belediyeden din eğitimi
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, meclise sunulan yazıda “Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü işbirliğinde; Ankara sınırları içerisinde bulunan tüm ortaokullar ile liselerde okuyan öğrencilerin milli ve manevi duygularına bağlı, ahlaki ve erdemli bir insan olarak yetişmelerine katkı sağlamak ve dini değerlerini sağlam kaynaklardan öğrenmeleri temin etmek amacıyla” yeni bir proje oluşturulması önerildi. CHP’li üyelerin tepkisine karşın işbirliği protokolü yapılabilmesi gündemi, oy çokluğuyla karar altına alındı. Kabul edilen başkan Tuna’nın ek gündemine göre belediyenin “gönüllülük esasına dayalı eğitimciler eliyle” okullarda din eğitimini vermesi planlandı. Bu kapsamda hazırlanan projeye de “Medeniyet Banisi Genç Yürekler” adı verilerek eğitim programı oluşturulması kararlaştırıldı.
İzni kim verdi?
Belediye Meclisi’nde oylanan ‘yeni’ projenin Ankara’da birçok imam hatip okulunda uzun süredir uygulandığı, proje sahibinin ise Ankara İmam Hatip Okulları Platformu olduğu belirlendi. Projeye ilişkin MEB onayı olup olmadığı bilinmezken, bu kapsamda yüzlerce imam hatip öğrencisinin bu platforma farklı etkinliklerle emanet edilmesi, okulların resmi sayfalarında projeyi uyguladıklarını duyurmaları, çocukların sabah namazlarının ardından derneğin Altındağ’da bulunan bürosuna götürülmeleri, buralarda ‘sohbet’ etkinlikleri düzenlenmesi ve bu konuda kimin izin verdiğinin açıklanmaması dikkat çekti.
Arkasında Bilal ve Ensar var
Belediyenin “Medeniyet Banisi Genç Yürekler” projesinin arkasında ise Bilal Erdoğan ve çocuk istismarı ile hatırlanan Ensar Vakfı gibi birçok dini vakıf olduğu ortaya çıktı. AKP’nin ‘dindar nesil’ projesi için okullardaki eğitimi dinselleştirme sürecinde “İmam Hatip Okulları Platformu” adıyla Türkiye’nin 81 ilinde kurulmuş bir platform kurduğu belirlendi. AKP İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ile Bilal Erdoğan’ın öncülüğünde ve Zeynel Önal’ın başkanlığında, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, ÖNDER, TÜRGEV ve Türkiye Gençlik Vakfı ortak koordinasyonunda kurulan platformun birçok şehirde valilikler ve il milli eğitim müdürlükleri ile toplantı yapması, okullara ilişkin kararlar alması dikkat çekti.