Bursa’da Uluabat gölü kenarında 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde açıklama yapıldı. Türkiye’de 135 sulak alanın belirlenmiş olmasına rağmen 76’sının uluslararası öneme sahip olduğu ve Ramsar kriterlerine göre tescil edildiği belirtilen açıklamayı EKODER, DOĞADER ve Nilüfer Kent Konseyi gerçekleştirdi.
Açıklamada pandemi koşullarının doğanın kıymetini bir kez daha işaret ettiği ifade edilirken “Su kaynaklarımız için acil ve köklü tedbirler alınmazsa gelecekte su ile alakalı daha büyük problemler yaşayacağız. Bu yüzden bugün, Uluabat Gölü kenarında, Gölyazı`da, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününde, Uluabat Gölü Yaşasın demek için buradayız!” denildi.
“Dünyadaki karbonun yüzde 40’ını sulak alanlar muhafaza etmektedir” denilen açıklamada sulak alanların karbon depoladığı ifade edildi.
Açıklamanın devamında canlı türünün tehlikede olduğubelirtilerek şunlar ifade edildi:
“Bursa`da büyüyen kentleşme baskısı, endüstrinin su tüketimi, izinli ve ya izinsiz avcılık, göç yolları üzerine yapılan rüzgar tribünleri ve göle su taşıyan havzadaki taş-maden ocakları gölün yaşamasının karşısında en büyük engeli oluşturmaktadır. Göl çevresinde izin verilmeyen yapılaşmaya ve sanayileşmeye maalesef göle hayat katan ve devamlılığını sağlayacak havzada göz yumuluyor. Yer altı sularını çekerek kullanan ve kirleten sanayi alanları Uluabat Gölü`nün sonunu hazırlıyor.”