Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Ankara ve çevre illerde etkili olan aşırı yağış nedeniyle kullanılamaz hale gelen Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına ilişkin bir açıklama yaptı. “Bir Yağışla Ankara-Konya YHT Hattında Seferler Durdu” başlıklı açıklamada şunlar vurgulandı:
“YHT hattının Sarayönü ilçesinde bulunan kesiminde menfezlerin taşması ve hattın kimi kesimlerinin çamur ve su birikintisi altında kalması üzerine TCDD tarafından Ankara -Konya tren seferlerinin karşılıklı olarak iptal edildiği açıklandı.”
“Çorlu Tren Faciası’nı hatırlattı”
Bu gelişmenin hafızalarda yerini koruyan Çorlu Tren Faciasını hatırlattığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemiz demiryolu politikalarının bugün geldiği nokta; çokça övünülen Yüksek Hızlı Trenlerin bir yağışla kullanılamaz hale gelmesi, zarar görmesi ve seferlerin durdurulmasına neden olduğu gerçeğinin ortaya çıkmış olmasıdır. Oysa bizler bugüne kadar konvansiyonel hatların kendi kaderine terk edildiği, demiryollarında ulaşım güvenliğinin sorgulanır olduğu, kazaların arttığı gerçeğini hep dile getirmiştik. Şimdi ise Yüksek Hızlı Tren hatların güvenliğinin konvansiyonel hatlarla yarışır olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.”
“Ankara-Konya hattında yağışın yoğun olduğu bir anda Çorlu Tren Faciasının benzeri bir kaza da yaşanabilirdi” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Herhangi bir kazanın yaşanmamış olması bizleri sevindirmiştir elbette. Ancak esas sorulması gereken sorunun sorulması ve TCDD yetkililerini cevap vermesi gerekir; çok övünülen Yüksek Hızlı Tren hatları nasıl olurda aşırı yağışların veya başka bir nedenin etkileri dikkate alınmaksızın projelendirilir, test edilir, yapımı gerçekleştirilir ve yolcu taşımacılığına açılır. Bu ülkenin yurttaşlarının; ulaşılabilir, ekonomik ve güvenli bir ulaşım sistemi olarak demiryollarından faydalanması, yurttaşların hayatını kaybetmeden, yaralanmadan trenleri kullanması çok mu zor?”