BOUN Fen-Edebiyat Fakültesi bölümlerinden açıklama

Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bölümleri, yaptıkları açıklamada fakültenin bölünmesinin akademik sisteme ve demokratik yönetim anlayışına vurulmuş bir darbe olduğu vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Aralık 2023
  • 11:30

Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bölümleri, Fen Edebiyat Fakültesinin iki ayrı fakülteye bölünmesine tepki gösterdi.

Fen-Edebiyat Fakültesi’nin 20 Aralık 2023 tarihli senato toplantısında alınan kararla iki ayrı fakülteye bölündüğü belirtilen açıklamada bölümlerin görüşünün sorulduğu ve olumsuz görüş ifade edildiği belirtildi. Bunun yanı sıra şunlar ifade edildi:

“08.08.2023 tarihli yazıyla, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin Fen-Edebiyat Fakültesi’nin iki ayrı fakülte olarak yapılandırılması hususunda fakültemiz bölümlerinin görüşü sorulmuş ve tüm bölümler konuya dair olumsuz görüş bildirmişlerdir. Ancak atanmış dekan İsmail Boz meseleyi fakülte kurulu gündemine almamış; fakültenin neden bölünmesi gerektiği, iki ayrı fakülte olmanın faydaları ve zararları, iki ayrı fakülte olduğunda gerekecek personel, ofis alanı gibi lojistik, akademik ve idari konularda bölümlere herhangi bir bilgi/rapor sunulmamış, fakültedeki tüm bölümleri ilgilendiren bu konu fakülte kurulunda tartışılmamıştır. Bölümlerin olumsuz görüşlerine ve konu hakkında ayrıntılı bir araştırma ve istişare yapılmamasına rağmen rektörlük 20 Aralık 2023 tarihli senatonun gündeminde konunun görüşüleceğini bildirmiş; sözü geçen senato toplantısında itirazları ve önerileri dikkate almayarak Fen-Edebiyat Fakültesi’nin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Fen Fakültesi olmak üzere iki ayrı fakülte olarak yapılandırılması kararını almıştır.”

Açıklamada Fen-Edebiyat Fakültesi’nin işlevine dair şunlar ifade edildi:

“Üniversitenin diğer fakülteleri Fen-Edebiyat Fakültesi etrafında yapılanır ve müfredatlarını Fen-Edebiyat Fakültesi ile etkileşimleri çerçevesinde biçimlendirirler. Fen-Edebiyat Fakültesi, üniversitenin mesleki eğitim de veren diğer bölümlerinden farklı olarak saf (pure) bilim alanlarının bir aradalığını esas alır ve bu alanların hem birbirleriyle hem de diğer bölümlerle ilişki içinde olmasını amaçlar. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tüm öğrenciler, hangi bölümde olurlarsa olsunlar, Fen-Edebiyat Fakültesi bölümleri tarafından verilen birden fazla ders alırlar. Çünkü üniversitemizde öğrencilerin alması gereken sosyal ve beşeri bilimler seçmeli dersleri ile matematik ve fen bilimleri seçmeli derslerinin çok büyük bir kısmı bu fakültenin bütünleşik yapısı içinde açılır. Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik kimliğini oluşturan esas ilke de hangi mesleğin eğitimini görürse görsün tüm öğrencilerin Fen-Edebiyat Fakültesi yapısı içindeki dersleri alarak disiplinler arasındaki ilişkileri, modern uygulamalı alanların evriminde temel bilimlerin rolünü kavramalarını sağlamak, farklı disiplinlerden gelen öğretim üyeleri ve akranlarıyla tartışarak karmaşık fikirleri ve süreçleri anlamlandırmalarına yarayacak bir entelektüel donanımı kazandırmaktır”

Alınana kararın tepeden inme olduğuna dair vurgu yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu parçalama operasyonu tıpkı üniversitemizde hiçbir altyapısı olmadan, üniversite mensuplarının görüşü alınmadan bir gecede kurulan yeni fakülteler ya da başarıyla çalışırken yine kimseye danışılmadan bir gecede kapatılan birimler (Mithat Alam Film Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, CİTÖK Koordinatörlüğü) gibi atanmış yönetimin akademik ilkelerimizi hiçe sayan, hukuksuz, antidemokratik uygulamalarının bir devamıdır. Aynı zamanda bu karar ve kararın alınış usulü Boğaziçi’ni Boğaziçi yapan değerleri yok etmeye yönelik yıkıcı tutumun göstergesidir.

Bizler Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri olarak üniversitemizin temel taşlarından biri olan ve başarısını ulusal ve uluslararası ölçütlerle de gösteren fakültemizin gerekçesiz bir şekilde bölünmesini kabul etmediğimizi ve bu usulsüz, yıkıcı karardan bir an önce dönülmesini talep ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Açıklamaya imza atan Fen Edebiyat Fakültesi bölümleri:

Batı Dilleri ve Edebiyatları

Çeviribilim

Dilbilim

Felsefe

Fizik

Kimya

Matematik

Psikoloji

Sosyoloji

Tarih

Türk Dili ve Edebiyatı