Boğaziçi Üniversitesi’nde Demokrasi Nöbeti sürüyor

Fakülte kapatılması ve bölünme saldırısına karşı Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan “demokrasi nöbetinin” 2’nci gününde kampüse girişi engellenen öğrenciler uzaklaştırma saldırısı ile karşı karşıya kaldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 26 Aralık 2023
  • 20:00

Boğaziçi Üniversitesi kayyım yönetiminin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin kapatılması ve Fen ve Edebiyat Fakültesi’nin fen fakültesi ile beşeri ve sosyal bilimler fakültesi olarak ikiye bölünmesi kararına karşı başlayan nöbet 2. gününde sürüyor.

Konuya ilişkin Demokrasi Nöbeti tutacaklarını duyuran öğrencilerden bazıları dün (25 Aralık) kampüse alınmamıştı.  Kampüse alınmayan öğrenciler bugün (26 Aralık) Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu. Eğitim ve barınma haklarının engellenmesi sebebiyle suç duyurusunda bulunan öğrenciler basın açıklaması yaptı.

Uzaklaştırma saldırısı

Kampüse giden öğrenciler bir kez daha kampüse alınmadı. Boğaziçi TV, uzaklaştırma kararını şu ifadelerle duyurdu:

“Dün kampüse girişleri yasaklanan öğrencilere 1 aylık uzaklaştırma tedbiri uygulanacağı öğrenildi. Bu uygulanan tedbir, soruşturma yürütülmeden öğrencilerin savunması alınmadan verildi.

Yükseköğretim Kanunu'nda, uzaklaştırma tedbirinin bir yarıyıl veya daha uzun uzaklaştırmalar durumunda rektörün kararıyla uygulanacağı belirtiliyor. Verilen tedbir kararı, 21 Aralık günü yapılan eylemin 'yükseköğretim faaliyetlerini engelleyici' olarak nitelendiğini gösteriyor.

21 Aralık’ta öğrencilerin yüksek katılımıyla gerçekleşen eylemle ilişkili, bu madde seçilerek, en az 11 öğrenciye hukuksuzca tedbir uygulanacak. Final dönemi başlamak üzereyken verilen bu karar sonucu öğrencilerin finallere girip giremeyeceği meçhul.”

Güney Meydan’da gerçekleştirilen forumun ardından Güney Kapı’ya sloganlarla yürüyüş yapıldı. Güney Kapı’da oturma eylemi kampüs içinde ve dışında sürüyor.

Eylemlere Devrimci Gençlik Birliği’nin (DGB) de aralarında olduğu çok sayıda gençlik örgütü ve öğrenci katıldı.