Bianet’ten 3 aylık medya gözlem raporu

BİA Medya Gözlem raporuna göre temmuz, ağustos ve eylül aylarında 126 medya temsilcisi yargılandı, 5 medya çalışanı gözaltına alındı. 3 ayın en önemli gündemi ise “dezenformasyon yasası” idi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Kasım 2022
  • 10:30

BİA Medya Gözlem Raporu'nun temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan raporuna göre; 126 medya temsilcisi yargılandı, 5 medya çalışanı gözaltına alındı. 3 ayın en önemli gündemi ise “dezenformasyon yasası” idi.

Bianet’ten Erol Önderoğlu’nun hazırladığı temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan Bia Medya Gözlem Raporu açıklandı. Raporda “Haziran 2023 genel seçimlere yaklaştıkça, Türkiye’deki eleştirel medya ve temsilcilerine yönelik 2019 seçimlerine çok benzer bir yıldırma ve saldırı mekanizmasının sahneye çıktığı gözleniyor” denildi.

Raporda iktidarın, RTÜK’ün kendine yakın olmayan medyayı dize getirmeye dönük pratikleri yetmezmiş gibi, Anayasa Mahkemesi'nin resmi ilan ve basın kartı ayrımcılığına ilişkin ihlal kararları da varken, “tek görüşlü toplum” inşası için “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” kurulduğu vurgulandı. Rapora göre; temmuz-eylül aylarında sekiz kentten en az 20 medya temsilcisi saldırıya uğradı.

Raporun dikkat çeken başlıkları ise şöyle:

Darbe girişiminden sonra “En büyük gazeteci hapishanelerinden biri” haline gelen Türkiye, son yıllarda inisiyatifi "tutuklama yerine adli kontrol" yönünde kullanınca, “tutuklu gazeteci” sıralamasında geriye düşmüştü. Diyarbakır’da Kürt medyasından 16 gazetecinin haziranda tutuklanması ve tutukluluğa yapılan iki itirazın da reddedilmesi, keyfi tutuklamaya geri dönüşe işaret ediyor.

Son üç ayda Ankara Emniyeti mensupları, İstanbul Sözleşmesi ve tutuklu gazetecilerin tahliyesi için yapılan üç eylemde, 10 medya temsilcisinin fiziki olarak hedef alınması nedeniyle ağır şekilde eleştirildi.

Gazeteci Aziz Oruç’un yargılandığı dava dosyasına, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istihbarat amaçlı yaptığı ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli’nin adlarının da geçtiği gazeteci fişlemeleri de girdi.

AYM’nin bir kararı da; Evrensel, BirGün, Cumhuriyet ve Sözcü gibi gazetelere Basın İlan Kurumu'nun (BİK) verdiği ilan kesme cezalarına ilişkindi. TBMM’ye de gönderilen bu pilot kararda, kamusal makamların müdahale yetkisinde öngörülebilir kimi ölçütlerin ortaya konulması zorunluluğuna değiniliyordu.

RTÜK, temmuz, ağustos, eylül 2022 döneminde haber ve program yayınlarından dolayı TV kuruluşlarına toplam dört kez idari para cezası verdi. Kurul, TV kuruluşlarına toplam 342 bin 328 TL idari para cezası verirken, Halk TV’de yayımlanan 'Sözüm Va' programı için üç defa durdurma kararı aldı.