BES: Mülakat emek hırsızlığıdır!

Büro Emekçi Sendikası üyeleri mülakatların kaldırılması talebiyle birçok ilde yaptığı eylemlerde “Kamu sınavlarında mülakat kaldırılsın, liyakat esas alınsın” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2024
  • 21:30

Büro Emekçi Sendikası (BES) üyeleri mülakatların kaldırılması talebiyle birçok ilde basın açıklamaları ve toplantıları düzenledi.

BES adına yapılan ortak açıklamalarda “Kamu sınavlarında mülakat kaldırılsın, liyakat esas alınsın” çağrısı yapıldı. Açıklamada mülakat uygulamasının adaletsizliğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yargı adaleti ve hukukun üstünlüğünün kurumsallaşması için kayda değer bir şey yapmayan adalet bakanlığı yapılan bütün kurum güven araştırmalarında en alt sıralarda kendine yer bulmaktadır. Hukukun yerlerde sürünmemesi için bir şeyler yapması gereken bakan yardımcısı, Adalet Bakanlığı'nda binlerce yargı emekçisinin bin bir emekle hazırlandığı görevde yükselme sınavında yazılı sınavı kazanan adayların girmeye hak kazandıkları mülakat sınavında torpile kayırmaya ve emek hırsızlığına aracılık etmektedir. Torpilin ve emek hırsızlığı yapıldığını nereden mi anlıyoruz. Bakanlıkça, açıklanan yazılı sınavda yüksek puan aldığı halde mülakatta elenenlerden ve yine bakan yardımcısının torpiline aracılık ettikleri dahil, yazılı sınavından düşük puan aldığı halde mülakatta başarılı sayılanların çokluğundan anlaşılmıştır.”

Açıklamanın devamında BES’in mülakat uygulamasına başından beri karşı durduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Bir kez daha altını kalın çizgilerle çizerek söylüyoruz. Kamusal görev ve unvanlar hiç kimsenin ve partinin mülkiyetinde değildir. Kamusal hizmet ve unvanlar toplumun ortak Anayasal hakkıdır. Bu sınav ve mülakatların toplumun bütün kesimlerine açık ve eşit olması gerekmektedir. Hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel olarak benimsendiği, dolayısıyla bakan, bakan yardımcıları ve yüksek bürokratların aracılık etmediği/edemediği adil bir sınav hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz.”